Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Asztrofizika képes leírás - Csillagászat.tlap.hu
részletek »

Asztrofizika - Csillagászat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: csillagaszat.tlap.hu » Asztrofizika
Keresés
Találatok száma - 4 db
Asztrofizika - Wikipédia

Asztrofizika - Wikipédia

Az asztrofizika a fizika és a csillagászat része, mely a csillagok fizikájával foglalkozik, beleértve felépítésüket és fejlődésüket. Vizsgálja a csillagok, fizikai tulajdonságait (állapothatározóit), ami alapján modelleket állít fel a belsejükben végbemenő fizikai folyamatokra, például energiatermelésükre. A csillagok fizikai tulajdonságait az ún. állapothatározókkal jellemezhetjük. Ezek olyan fizikai adatok, amelyek a csillag egészére jellemzők. Értékük a csillag teljes belső felépítésétől függ, és aránylag hosszú időn keresztül változatlan. Valamely állapothatározó az idő során csak akkor változik meg, ha a csillag belső szerkezetét érintő folyamatok mennek végbe. Az ilyen, közvetlenül nem észlelhető folyamatokban mutatkozik meg a csillag fejlődése. Az állapothatározók e fejlődés nyomon követésében fontosak.

Asztrofizika fogalma

Asztrofizika fogalma

Asztrofizika - a csillagászatnak az égitestek és kozmikus jelenségek fi­zi­kai természetével foglalkozó területe, amely magában foglalja a bolygók, a csil­la­gok (és csillaghalmazok), a csillagközi anyag, a galaxisok (és ga­laxis­hal­ma­zok) tulajdonságainak, szerkezetének és időbeli viselkedésének vizs­gá­la­tát. Az asztrofizika a csillagászati megfigyelésekre - az elektromágneses sugárzás által hordozott információkra, valamint kozmikus eredetű ré­szecs­kék észlelésére - támaszkodik. A 20. sz. végére az elektromágneses színkép valamennyi tartománya elérhetővé vált a csillagászat számára: az optikai és rádiócsillagászat mellett így kialakult az infravörös, az ultraibolya, a röntgen- és a gammacsillagászat is. Az egyes égitestekről vagy kozmikus jelenségekről végzett valamennyi megfigyelés magyarázata is az asztrofizika feladata...

Az elméleti asztrofizika fizikai alapjai

Az elméleti asztrofizika fizikai alapjai

Elméleti asztrofizika fizikai alapjai jegyzet az I. éves csillagász mesterszakos hallgatók számára. Az oldal vázlatosan magyarázza el az elméleti asztrofizikai alapokat. A jegyzet PDF formátumban tölthető le.

Csillagászat magazin hírek
Lökéshullámok az ionoszférában
Lökéshullámok az ionoszférában A tavaly augusztusi amerikai napfogyatkozáskor ismét megfigyelték, hogy a kontinensen átsuhanó árnyék hullámokat keltett a Föld felsőlégkörében. A kutatók már az 1970-es évek óta sejtették, hogy a Hold Földre vetülő árnyéka, amely teljes napfogyatkozás idején szuperszonikus sebességgel száguld végig a Föld felszínének keskeny sávján, hullámokat kelthet az...
Az univerzum legrégebbi ismert galaxisáról készített különlegesen közeli képeket a Hubble-űrteleszkóp
Az univerzum legrégebbi ismert... Az univerzum legrégebbi ismert galaxisáról készített különlegesen közeli...
Holdkőzettel bővült a Zselici Csillagpark meteoritgyűjteménye
Holdkőzettel bővült a Zselici... Magyarország legnagyobb, nyilvános helyen látható holdkőzetével gyarapodott a...
Extragalaktikus Asztrofizika

Extragalaktikus Asztrofizika

Extragalaktikus Asztrofizika bemutatása. Az előadás nagyobbik része (mintegy háromnegyede) a galaktikus dinamika tárgykörével foglalkozik: az ütközésmentes Boltzmann-egyenlettel, az elliptikus galaxisok szerkezetével, majd pedig a spirálgalaxisok tányérjának vertikális és horizontális felépítésével. Az utolsó három előadás szemelvényszerűen tér ki az extragalaktikus asztrofizika héhány kérdésére: a nagyléptékű szerkezetre, a galaxishalmazokra és a kvazárokra.

Tuti menü