Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Csillagászat fogalmai képes leírás - Csillagászat.tlap.hu
részletek »

Csillagászat fogalmai - Csillagászat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: csillagaszat.tlap.hu » Csillagászat fogalmai
Keresés
Találatok száma - 4 db
Csillagászat - Wikipédia

Csillagászat - Wikipédia

A csillagászat vagy asztronómia - a szó eredete szerinti jelentése a csillagok törvényei - a földön kívüli jelenségek megfigyelésével és magyarázatával foglalkozó tudomány. Az asztrofizika a csillagászat (és a fizika) azon része, mely a fizikát alkalmazza a csillagászati megfigyelések magyarázatában. Manapság a csillagászat szinte minden témaköre komoly fizikai ismeretanyagot feltételez, ezért a csillagászat és az asztrofizika tudománya már-már összefonódik, szinte meg sem lehet különböztetni, hogy hol kezdődik az egyik és hol ér véget a másik. A csillagászat egyike azon kevés tudományoknak, ahol az amatőrök (a tudománnyal nem hivatásszerűen, hanem műkedvelő módon foglalkozók) még mindig aktív szerepet játszanak, különösen a rövid ideig tartó jelenségekhez kapcsolódó felfedezések és megfigyelések terén.

Csillagászati fogalmak A-Z -ig

Csillagászati fogalmak A-Z -ig

Csillagászati fogalomtár. Az oldal ABC rendben magyarázza el a csillagászattal kapcsolatos alapfogalmakat és fontosabb tudnivalókat. A Nyitólapon pedig a legfontosabb fogalmak magyarázata szerepel, mint a csillagászati egység, a fényév és a parsec.

Csillagászati fogalomtár

Csillagászati fogalomtár

Dr. Molnár József: Csillagászati földrajzi fogalomtár (segédanyag a földrajz szakos főiskolai hallgatók számára a címszavak ukrán megfelelőivel). A fogalmak ABC-rendben vannak összeszedve a honlapon.

Csillagászat magazin hírek
Lökéshullámok az ionoszférában
Lökéshullámok az ionoszférában A tavaly augusztusi amerikai napfogyatkozáskor ismét megfigyelték, hogy a kontinensen átsuhanó árnyék hullámokat keltett a Föld felsőlégkörében. A kutatók már az 1970-es évek óta sejtették, hogy a Hold Földre vetülő árnyéka, amely teljes napfogyatkozás idején szuperszonikus sebességgel száguld végig a Föld felszínének keskeny sávján, hullámokat kelthet az...
Az univerzum legrégebbi ismert galaxisáról készített különlegesen közeli képeket a Hubble-űrteleszkóp
Az univerzum legrégebbi ismert... Az univerzum legrégebbi ismert galaxisáról készített különlegesen közeli...
Holdkőzettel bővült a Zselici Csillagpark meteoritgyűjteménye
Holdkőzettel bővült a Zselici... Magyarország legnagyobb, nyilvános helyen látható holdkőzetével gyarapodott a...
Csillagászati tankönyv kezdőknek és haladóknak

Csillagászati tankönyv kezdőknek és haladóknak

Csillagászati tankönyv kezdőknek és haladóknak. Szerkesztették: Kereszturi Ákos és Tepliczky István. A könyv az égi mozgásokat, a naprendszert, a csillagok életét és a világegyetem keletkezését mutatja be. A teljes könyv elolvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán.

Tuti menü