Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Csillagvizsgálók képes leírás - Csillagászat.tlap.hu
részletek »

Csillagvizsgálók - Csillagászat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: csillagaszat.tlap.hu » Csillagvizsgálók
Keresés
Találatok száma - 7 db
Bajai Csillagvizsgáló

Bajai Csillagvizsgáló

A Bajai Csillagvizsgáló honlapja. Bemutatások: Minden pénteken! Borult időben 19 órától 21 óráig filmvetítés, képnézegetés, csillagászati előadás. Derült időben 19 órától 23 óráig távcsöves bemutatás. A csillagászat nemzetközi évére való tekintettel idén nagyobb hangsúlyt kapnak a szabad ég alatti távcsöves bemutatások is, de természetesen emellett nem lesznek elhanyagolva a csillagászat elméleti hátterét megismerni vágyók sem. Borult idő esetén előadásokkal, filmvetítésekkel várunk minden kedves Érdeklődőt! Szó lesz naprendszerünkről, azon belül magáról a Napról, a bolygókról és egyéb kis égitestekről, a csillagok működéséről, a galaxisok fajtáiról, felépítésükről és sok egyéb témáról, valamint az aktuális csillagászati jelenségekről, eseményekről, a csillagászat legfrissebb eredményeiről.

Debreceni Obszervatórium

Debreceni Obszervatórium

Debreceni Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutató Intézetének napfizikai obszervatóriuma. Hazai előtörténet. A magyar napfizika kezdetei két rendkívüli személyiség, Konkoly Thege Miklós és Fényi Gyula munkásságához kötődnek. Konkoly az általa alapított, kiépített és vezetett ógyallai (ma Hurbanovo, Szlovákia) obszervatóriumban az 1873 és 1919 közötti időszakban készített grafikus észleléseket a teljes napkorongról. Ezenkívül intenzíven foglalkozott változócsillagok észlelésével, csillagspektroszkópiával, földmágnességgel és meteorológiával is. Ezek a diszciplínák tulajdonképpen az ő működésétől számítják hazai kezdeteiket. Ez a mai szemmel szinte hihetetlen sokoldalúság ugyanakkor rendkívül színes egyéniségének csak a tudományos oldala, egyéb érdeklődési területeinek szerteágazó gazdagságáról is legendák keringenek. 1899-ben a Magyar Állammal kötött szerződéssel megalapította az első magyar csillagdát (tulajdonképpen az első állami tulajdonú magyar kutatóintézetet), ennek mai jogutóda a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Kutató Intézete, melyhez obszervatóriumunk szervezetileg tartozik. Ezen intézetalapítás 100 éves évfordulóját 1999-ben megünnepeltük.

Mélykúti csillagvizsgáló

Mélykúti csillagvizsgáló

A Csillagvizsgálót Carl Sagan amerikai csillagászról, paleontológusról neveztem el. Tisztelegve ezzel az ő munkássága iránt. Megnyitó 1999. július. 21-én történt. Meghívottak voltak Bajáról, Bácsalmásról és a környező közösségekből. Meghívott vendég volt Busa Sándor Harkakötönyi amatőr csillagász. A Csillagvizsgáló társadalmi összefogással épült...

Csillagászat magazin hírek
A legnagyobb tömegű neutroncsillagot azonosították új módszerrel spanyol csillagászok
A legnagyobb tömegű neutroncsillagot... Egy úttörő módszer segítségével végzett mérésekkel a valaha észlelt legnagyobb tömegű, mintegy 2,3 naptömegű neutroncsillagot azonosították spanyol csillagászok. A Katalán Műszaki Egyetem (UPC) csillagászati és asztrofizikai csoportja és a Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet (IAC) munkatársai az Astrophysical Journal című szaklapban mutatták be eredményeiket,...
Sarki fény ragyog délben a Szaturnuszon
Sarki fény ragyog délben a Szaturnuszon A Szaturnusz gyors tengelyforgása miatt sarki fény látható délben a bolygón egy...
Megtalálták a világegyetem hagyományos anyagának eddig hiányzó részét
Megtalálták a világegyetem hagyományos... Egy nemzetközi kutatócsoport megtalálta az univerzum rejtőzködő hagyományos...
Polaris Csillagvizsgáló

Polaris Csillagvizsgáló

A Polaris Csillagvizsgáló III. kerületi Önkormányzat létesítménye; a Barátság Szabadidő Park területén található (III. kerület, Laborc u. 2/C.). Az intézményt 2001. januárjától a Magyar Csillagászati Egyesület, hazánk legnagyobb csillagászati szervezete üzemelteti. Egyesületünket Dr. Kulin György hívta életre 1946-ban. Kulin élete, munkássága, szellemisége a mai napig is meghatározó a csillagászati ismeretterjesztéssel és megfigyelőmunkával foglalkozók körében. 2001-ben hosszú évek hontalansága után találtunk otthonra a Polaris Csillagvizsgálóban, és legjobb tudásunk szerint igyekeztünk újraéleszteni az intézményben a csillagászati ismeretterjesztést. Rendszeresen tartunk távcsöves bemutatókat az érdeklődők számára. Minden kedden, csütörtökön és szombaton; derült idő esetén sötétedéstől (21:00-tól) 23:00-ig vagyunk nyitva, de különlegesen érdekes jelenségek, események alkalmából előadásokkal tarkított nagy látogatottságú rendezvényeket is tartunk itt.

Scutum csillagvizsgáló

Scutum csillagvizsgáló

Scutum csillagvizsgáló honlapja. Alapterülete 2.6x2.4 méter. Fekvése kelet-nyugati irányu. Az épület vasvázas, mely 0.5-ös bordás lemezzel van borítva és a nyári napsütés miatt belül hôszigetelve. A tetô aluminiumból készult, és nyugatra kerekeken letolható. A fômuszer optikái gyáriak (Krimi Asztrofizikai Obszervatórium, az optikai szerelést Csarnai Zoltán zalaegerszegi optikus végezte.) A keresôtávcsô optikái MOM gyártmányuak (TZK). A muszer hordozója egy Gemini G-41 Observatory mechanika. A vezérlőelektronika Gemini Pulzár.

Szegedi Csillagvizsgáló

Szegedi Csillagvizsgáló

Szegeden a hetvenes évek közepéig a Béke-épület tetején működött Uránia bemutató csillagvizsgáló. Később ez a terem az egyetemhez került, és csak ritkábban váltak lehetővé iskolai csoportok számára távcsöves megfigyelések. 1985-ben az odesszai testvéregyetem csillagászati intézetétől műszercsere keretében egy 40 cm főtükör átmérőjű Cassegrain-tipusú távcsövet kapott a JATE Kísérleti Fizikai Tanszéke. Mivel akkor Szegeden nem volt lehetőség a műszer elhelyezésére, a Bajai Obszervatóriumban került felállításra. A kutatók és a hallgatók így csak korlátozottan használhatták a távcsövet. Az egyre szűkösebb pénzforrások miatt egy ideig szinte reménytelennek tűnt egy obszervatórium felépítése. A JATE 1990 nyarán megalapította a Szegedi Csillagvizsgáló Alapítványt félmillió forinttal.

Uránia Csillagvizsgáló

Uránia Csillagvizsgáló

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Bemutató Csillagvizsgálója. Távcsöves bemutatók: 20 cm átmérőjű lencsés távcsövünkkel hétfőnként, szerdánként sötétedés után - derült idő esetén. (Pénteki napokon is fogadunk előre bejelentett, min. 20 fős csoportokat.) Távcsöves bemutató hétfői és szerdai napokon: augusztus 31-én és szeptember hónap folyamán 20.00-22.00 óráig - derült idő esetén. A belépőjegy ára (egységesen): 500.- Ft/fő. A látogatás időtartama maximum 1 óra.

Tuti menü