Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mondd el véleményed, tapasztalatod a Csillagászat fórumon
részletek »

Csillagászat fórum

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Csillagászat fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!

Fórum

Itt vagy: csillagaszat.tlap.hu » Csillagászat fórum
Keresett kifejezés
Keresés
Földvári Imre2011.06.09. 12:55 | Válaszolok | #42019
Földvári Imre

A Merkúr nagy magját az okozhatja, hogy valamikor egy nagyobb bolygó lehetett, és valamilyen kataklizma következtében elveszítette a felszíne nagy részét, ami most látunk belőle, az valamikor a bolygó belseje lehetett (úgy is fogalmazhatnék, hogy a lecsupaszított mag). Továbbá a Merkúr kering a legközelebb a Naphoz, így ez a nehézfémekben leggazdagabb bolygó.

A Miranda felszínének a töredezettségére több elmélet is létezik. Régebben úgy hitték, hogy egy üstökössel összeütközött, majd újra összeállt. Ma már valószínűbbnek tartják, hogy valamikor a felszíne alatt jég lehetett, mely feltört, és ez a jég okozta a ma látható kanyonokat.

Nincs kizárva a Titán Holdon az élet lehetősége, de jelenleg semmi bizonyíték nincs a létezésére. Az ott lévő tavak ugyanis nem vízből vannak, hanem metánból. Ha van is élet rajta, az alapjaiban különbözik a Földitől. Egyébként a Naprendszer több égitestjén is feltételezik, hogy lehetnek egysejtű élőlények. Ilyen Pl. a Jupiter Európa holdja, melynek a belsejében óceán lehet, amit víz alatti vulkánok tartanak melegen. A Marson is lehetségesnek tartják az egysejtű élőlények létezése, illetve most már a Vénuszon is feltételezik az életet. Ez utóbbi elég érdekes, mivel a felszíni hőmérséklet 400 fok feletti, ahol az ólom is megolvad. Viszont ahogyan a Földön is hűl a levegő felfelé haladva, úgy a Vénuszon is, és magasan a felszín felett van egy réteg, ahol 20 fok az átlaghőmérséklet, ebben pedig zöldes színű szerves anyagot találtak, ami nem kizárt, hogy fotoszintetizáló növények.
De bizonyíték jelenleg egyik élet létezésére sincs.

BenkŐŐŐ2011.06.06. 23:19 | Válaszolok | #41924
BenkŐŐŐ

A csillagászat mindenki asztala...mi okozzta a Merkúr nagy magját, vagy a Miranda felszínét, s a Titán holdon van-e élet.:???Nos okosok..?

Dr Nagy Aladár2011.04.12. 17:47 | Válaszolok | #40442
Dr Nagy Aladár

Tisztelt szerkesztő!

Nagyon tetszik az Ön által szerkesztett oldal! Kimondottan megfelelően összeválogatott weboldalakat tartalmaz, és rettentően jó témák vannak megjelenítve. Mindenkinek csak ajánlani tudom, és teszem is, ahol csak lehet. A csillagászat a kedvenc témaköröm, szeretem a csillagokat, a bolygókat, az univerzum végtelenségét, mindent, ami a csillagokkal, illetve a csillagászattal összefügg. Gratulálok még egyszer az oldalhoz, és további hasonlóan jó, és színvonalas munkát kívánok Önnek!

Tisztelettel
Dr Nagy Aladár

Csillagászat magazin hírek
A legnagyobb tömegű neutroncsillagot azonosították új módszerrel spanyol csillagászok
A legnagyobb tömegű neutroncsillagot... Egy úttörő módszer segítségével végzett mérésekkel a valaha észlelt legnagyobb tömegű, mintegy 2,3 naptömegű neutroncsillagot azonosították spanyol csillagászok. A Katalán Műszaki Egyetem (UPC) csillagászati és asztrofizikai csoportja és a Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet (IAC) munkatársai az Astrophysical Journal című szaklapban mutatták be eredményeiket,...
Sarki fény ragyog délben a Szaturnuszon
Sarki fény ragyog délben a Szaturnuszon A Szaturnusz gyors tengelyforgása miatt sarki fény látható délben a bolygón egy...
Megtalálták a világegyetem hagyományos anyagának eddig hiányzó részét
Megtalálták a világegyetem hagyományos... Egy nemzetközi kutatócsoport megtalálta az univerzum rejtőzködő hagyományos...
angela12212011.02.15. 15:38 | Válaszolok | #37668
angela1221

Naptár ajánlat 2011-re:
Aranyi Lászlóné: Holdkereső 2011. évi asztrológiai és csillagászati naptár 10. évfolyam
http://www.konyv-konyvek.hu/holdkereso_2011_evi_asztrologiai_es_csillagaszati_naptar_10_evfolyam

Földvári Imre2010.08.11. 22:45 | Válaszolok | #21992
Földvári Imre

Holnap (2010 augusztus 12-én) érdemes este az égboltot figyelni, ugyanis ezen a napon érnek ide a Perseida meteorraj darabkái, mely látványos jelenséget okoznak az égen, persze csak ha nincs fényszennyeződés a közelben. További szerencse, hogy az újhold után két nappal lesz az esemény, így az a szabadban, messze a városoktól jól látható lesz. Remélem nem fogják felhők eltakarni az eget. 21 órától lesz majd látható a csillaghullás, gyakorlatilag egész reggelig, mivel hazánk a legjobb helyen fekszik az esemény megfigyeléséhez. Aki teheti, nézze meg.
A Perseida-raj rendszeres jelentkezését egyébként a 8-11. században jegyezték fel először. Később a nyugati tudomány számára Adolphe Quételet fedezte fel újra 1835-ben. A feljegyzések szerint 1839-ben óránként átlag 160 meteor hullott a belőle a földre, míg 1993-ban és 1994-ben 300-500 meteort produkált óránként a raj. Ezt a csillaghullást a népi hagyomány Szent Lőrinc könnyeinek nevezi.

Hirdetés
Imre2009.08.21. 18:57 | Válaszolok | #11079
Imre

Jelentősen bővítettem az oldalon található leírásokat, melyeket a képes leírás részben láthattok. Ezenfellül a Naprendszer dobozban, a híres csillagászok dobozban és a csillagvizsgálók dobozban lecseréltem az oldalak képeit.

tlap.hu2009.05.15. 12:10 | Válaszolok | #10183
tlap.hu

Üdvözlünk a(z) csillagaszat.tlap.hu fórumán!

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Tuti menü