Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Válasz hozzászólás írása Csillagászat fórum 42019 számú bejegyzésére
részletek »

Válasz üzenet írás Csillagászat fórum 42019 számú bejegyzésére

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Csillagászat fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!
Fórum
Itt vagy: csillagaszat.tlap.hu » csillagaszat.tlap.hu fórum » írás a fórumra

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Válasz üzenet küldése Földvári Imre hozzászólására
A Merkúr nagy magját az okozhatja, hogy valamikor egy nagyobb bolygó lehetett, és valamilyen kataklizma következtében elveszítette a felszíne nagy részét, ami most látunk belőle, az valamikor a bolygó belseje lehetett (úgy is fogalmazhatnék, hogy a lecsupaszított mag). Továbbá a Merkúr kering a legközelebb a Naphoz, így ez a nehézfémekben leggazdagabb bolygó.

A Miranda felszínének a töredezettségére több elmélet is létezik. Régebben úgy hitték, hogy egy üstökössel összeütközött, majd újra összeállt. Ma már valószínűbbnek tartják, hogy valamikor a felszíne alatt jég lehetett, mely feltört, és ez a jég okozta a ma látható kanyonokat.

Nincs kizárva a Titán Holdon az élet lehetősége, de jelenleg semmi bizonyíték nincs a létezésére. Az ott lévő tavak ugyanis nem vízből vannak, hanem metánból. Ha van is élet rajta, az alapjaiban különbözik a Földitől. Egyébként a Naprendszer több égitestjén is feltételezik, hogy lehetnek egysejtű élőlények. Ilyen Pl. a Jupiter Európa holdja, melynek a belsejében óceán lehet, amit víz alatti vulkánok tartanak melegen. A Marson is lehetségesnek tartják az egysejtű élőlények létezése, illetve most már a Vénuszon is feltételezik az életet. Ez utóbbi elég érdekes, mivel a felszíni hőmérséklet 400 fok feletti, ahol az ólom is megolvad. Viszont ahogyan a Földön is hűl a levegő felfelé haladva, úgy a Vénuszon is, és magasan a felszín felett van egy réteg, ahol 20 fok az átlaghőmérséklet, ebben pedig zöldes színű szerves anyagot találtak, ami nem kizárt, hogy fotoszintetizáló növények.
De bizonyíték jelenleg egyik élet létezésére sincs.
Tuti menü