Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Csillagászat linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Csillagászat - Elliptikus [3. oldal]
részletek »

Csillagászat képes leírás: Csillagászat - Elliptikus [3. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: csillagaszat.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 149 db
Csillagászat és égbolt képek

Csillagászat és égbolt képek

A fotózás egyik legizgalmasabb területe az égbolt objektumainak bemutatása. Az objektívet az égboltra irányítva hosszú záridővel megörökíthető a csillagok járása, egy nagyobb teleobjektívvel vagy távcső segítségével pedig fényképezhetővé válhatnak a bolygók, csillagködök, galaxisok is. Ha valaki ennek szenteli idejét rengeteg élményben lesz része.

Csillagászat portál

Csillagászat portál

Oldalunk célja, hogy a hazai és külföldi csillagászati oldalak legfrissebb hírei, cikkei egy helyen elérhetők legyenek. Honlapunk ún. RSS technológiával gyűjti össze az ilyen hírszolgáltatást biztosító weboldalak linkjeit. Várjuk szíves javaslatait további híroldalak felvételére!

Csillagászat téma MetNet fórumon

Csillagászat téma MetNet fórumon

Csillagászati téma a MetNet fórumon. A témában megoszthattok egymással fényképeket, csillagászati weboldalakat, csillagászati híreket, vagy a csillagászattal kapcsolatos élményeiteket és tapasztalataitokat.

Csillagászat magazin hírek
A legnagyobb tömegű neutroncsillagot azonosították új módszerrel spanyol csillagászok
A legnagyobb tömegű neutroncsillagot... Egy úttörő módszer segítségével végzett mérésekkel a valaha észlelt legnagyobb tömegű, mintegy 2,3 naptömegű neutroncsillagot azonosították spanyol csillagászok. A Katalán Műszaki Egyetem (UPC) csillagászati és asztrofizikai csoportja és a Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet (IAC) munkatársai az Astrophysical Journal című szaklapban mutatták be eredményeiket,...
Sarki fény ragyog délben a Szaturnuszon
Sarki fény ragyog délben a Szaturnuszon A Szaturnusz gyors tengelyforgása miatt sarki fény látható délben a bolygón egy...
Megtalálták a világegyetem hagyományos anyagának eddig hiányzó részét
Megtalálták a világegyetem hagyományos... Egy nemzetközi kutatócsoport megtalálta az univerzum rejtőzködő hagyományos...
Csillagászat témakör az SG fórumon

Csillagászat témakör az SG fórumon

Csillagászati téma az Sg fórumon. Csillagászati hírek, cikkek, események és élménybeszámolók megosztása továbbá csillagászati kérdések topicja. A fórumban portálunk látogatói kapnak lehetőséget véleményük kifejezésére. Az itt megjelenő vélemények regisztrált látogatóink magánvéleménye, és nem tükrözik az SG Hírmagazin szerkesztőségének álláspontját.

Csillagászati érdekességek

Csillagászati érdekességek

A Jövő Hídja részben a csillagászati érdekességek bemutatására létrejött oldal. Az oldal célja a fiatalok ez irányba való terelése a tudomány alapú rendezvények szervezésén keresztül. Emellett tudományos érdekességekkel, háttéranyagokkal is megismerkedhetnek az oldalra látogatók. Válj követőnké a Facebookon és a Twitteren is és így mindig értesülhetsz a tudományos érdekességekről, amit a Jövő Hídja csapata tár eléd!

Csillagászati fogalmak A-Z -ig

Csillagászati fogalmak A-Z -ig

Csillagászati fogalomtár. Az oldal ABC rendben magyarázza el a csillagászattal kapcsolatos alapfogalmakat és fontosabb tudnivalókat. A Nyitólapon pedig a legfontosabb fogalmak magyarázata szerepel, mint a csillagászati egység, a fényév és a parsec.

Csillagászati fogalomtár

Csillagászati fogalomtár

Dr. Molnár József: Csillagászati földrajzi fogalomtár (segédanyag a földrajz szakos főiskolai hallgatók számára a címszavak ukrán megfelelőivel). A fogalmak ABC-rendben vannak összeszedve a honlapon.

Csillagászati tankönyv kezdőknek és haladóknak

Csillagászati tankönyv kezdőknek és haladóknak

Csillagászati tankönyv kezdőknek és haladóknak. Szerkesztették: Kereszturi Ákos és Tepliczky István. A könyv az égi mozgásokat, a naprendszert, a csillagok életét és a világegyetem keletkezését mutatja be. A teljes könyv elolvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán.

Csillagkép fogalma

Csillagkép fogalma

Az égbolton egymás közelében látszó, fényes csillagok csoportjait az ókortól kezdve úgy tekintették hogy azok valami geometriai alakzatot, képet alkotnak az éggömbön . A csillagképek általában olyan csillagokból álló alakzatok, amelyek egyes csillagai nagyon különböző távolságra vannak a Naprendszertől. Az ábrán a Nagy Medve csillagkép nálunk Göncölszekérnek nevezett részéről mutatja ezt be. A különböző kultúrák mind a maguk elképzelései szerint ábrázolták a csillagképeket. A csillagászok által ma használt rendszer az ókori Mezopotámiából származik, és sok név ered a görög mitológiából. A 20. századig még a tudományos célra készült csillagatlaszokat is a hagyományos mitológiai alakokkal illusztrálták. A csillagképek határait kezdetben önkényesen rajzolt vonalakkal jelölték ki. Ez nagy zűrzavart okozott, mígnem 1875-ben a csillagképek kb. feléről egyezség született. A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) 1928-as határozatában 88 csillagképre osztotta fel az éggömböt.

Hirdetés
Csillagképek - Bajaobs

Csillagképek - Bajaobs

Csillagképek felsorolása. Az állatövi 12 csillagképen felül a teljes teljes 88 csillagkép listát is felsorolják az oldalon. A táblázatban a rövidítését, a teljes nevét és a Magyar nevét sorolják fel a csillagképeknek.

Csillagváros fórum

Csillagváros fórum

A fórumon minden Téged foglalkoztató alapkérdés feltehetető, legyen az csillagászati elméleti, vagy távcsővásárlással, -használattal, vagy az égbolton való tájékozódással kapcsolatos gyakorlati kérdés!

Debreceni Obszervatórium

Debreceni Obszervatórium

Debreceni Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutató Intézetének napfizikai obszervatóriuma. Hazai előtörténet. A magyar napfizika kezdetei két rendkívüli személyiség, Konkoly Thege Miklós és Fényi Gyula munkásságához kötődnek. Konkoly az általa alapított, kiépített és vezetett ógyallai (ma Hurbanovo, Szlovákia) obszervatóriumban az 1873 és 1919 közötti időszakban készített grafikus észleléseket a teljes napkorongról. Ezenkívül intenzíven foglalkozott változócsillagok észlelésével, csillagspektroszkópiával, földmágnességgel és meteorológiával is. Ezek a diszciplínák tulajdonképpen az ő működésétől számítják hazai kezdeteiket. Ez a mai szemmel szinte hihetetlen sokoldalúság ugyanakkor rendkívül színes egyéniségének csak a tudományos oldala, egyéb érdeklődési területeinek szerteágazó gazdagságáról is legendák keringenek. 1899-ben a Magyar Állammal kötött szerződéssel megalapította az első magyar csillagdát (tulajdonképpen az első állami tulajdonú magyar kutatóintézetet), ennek mai jogutóda a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Kutató Intézete, melyhez obszervatóriumunk szervezetileg tartozik. Ezen intézetalapítás 100 éves évfordulóját 1999-ben megünnepeltük.

Edwin Hubble

Edwin Hubble

Edwin Powell Hubble (Marshfield, Missouri, 1889. november 20. - San Marino, Kalifornia, 1953. szeptember 28.) amerikai csillagász, aki felfedezte, hogy a galaxisok nem a Tejútrendszer részei, valamint felfedezte a kozmikus vöröseltolódást. Az elsők között érvelt amellett, hogy a távoli galaxisok vöröseltolódását a világegyetem tágulása okozza. A modern idők egyik vezető csillagásza volt, és ő rakta le a fizikai kozmológia alapjait. Hubble megérkezése a Wilson-hegyi Obszervatóriumhoz 1919-ben nagyjából egybe esett a 100 hüvelykes Hooker Teleszkóp építésének a befejezésével. Ez volt akkor a világ legerősebb teleszkópja. Hubble 1923-1924-es megfigyelései a Hooker Teleszkóppal minden kétséget kizáróan megerősítették, hogy a korábban megfigyelt elmosódott ködfoltok nem részei a galaxisunknak. Saját maguk is Tejútrendszeren kívüli galaxisokat alkotnak. A felfedezést 1924. december 30-án közölte. Hubble osztályozta a galaxisokat tartalmuk, távolságuk, méretük és fényességük szerint...

Egy neutroncsillag élete

Egy neutroncsillag élete

A neutroncsillagokról szóló írások kétféleképpen szoktak kezdődni. Az egyik megközelítés arról kívánja az olvasót meggyőzni, hogy mennyire lenyűgöző az a tény, hogy egy kávéskanálnyi neutroncsillag-anyag a Föld felszínén 3 milliárd tonnát nyomna. Esetleg azzal próbálnak hasonló hatást kiváltani, hogy elmesélik: a neutroncsillag felszínén bármely testet 1 m magasról leejtve az a becsapódáskor már a fénysebesség harmadával mozogna!

Egyedül vagyunk az Univerzumban?

Egyedül vagyunk az Univerzumban?

Fél évszázada kezdődtek meg az első Seti-kutatási programok, azonban a végső válasz még várat magára. Az idegen világok lakói által kibocsátott rádiójelek utáni kutatás áprilisban ünnepli ötvenedik születésnapját. Az 1960-ban Frank Drake és kutatócsoportja által elvégzett első megfigyelések óta eltelt fél évszázad alatt létezett programok keretében több ezer csillag környezetét vizsgálták meg a kutatók, és sikerült több száz, idegen nap körül keringő bolygót is felfedezni. Hatalmas mennyiségű új ismerettel gazdagodtunk a földi élet kialakulásával és fejlődésével kapcsolatban, kutattuk az alacsony rendű élet számára elviselhető feltételeket jelentő égitesteket saját Naprendszerünkben, de eleddig nem sikerült élet nyomára bukkanni sem saját bolygórendszerünkben, sem az űr távolabbi messzeségeiben. Léteznek-e bárhol is eddig felfedezetlen idegenek? Vagy ahogyan Enrico Fermi híres fizikus tartott tőle, egyedül lennénk a Mindenségben? A kerek évforduló remek alkalom az eddigi eredmények számbavételére, a használt módszerek áttekintésére, illetve a siker esélyének megbecslésére. Belátható Univerzumunk a legfrissebb kutatások szerint mintegy 13,7 milliárd évvel ezelőtt született a Nagy Bumm nevű titokzatos folyamatban...

Egyre gyorsuló galaktikus körhintán ülünk

Egyre gyorsuló galaktikus körhintán ülünk

A Tejút - az a csillagrendszer, amelyhez a Föld is tartozik - gyorsabban forog, mint azt korábban hitték, ez 50 százalékkal növeli eddig feltételezett tömegét, és emiatt nagyobb az intergalaktikus összeütközés veszélye is - derül ki egy, az Egyesült Államokban hétfőn nyilvánosságra került tanulmányból. Egy nemzetközi csillagászcsoport nagypontosságú méréseiből kiderült, hogy a Tejút forgási sebessége 161 000 km/óra, ezáltal tömege körülbelül akkora, mint a szomszédságában lévő Androméda galaxisé. Mostantól fogva nem tekinthetünk többé a Tejútra úgy, mint az Androméda kistestvérére - jelentette ki az amerikai Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ csillagásza. A nagyobb tömeg azt is jelenti, hogy a Tejútnak nagyobb a gravitációs ereje, és ez növeli a veszélyét az Andromédával, vagy más, a közelben lévő kisebb galaxissal való összeütközéseknek. Félelemre azonban nincs komoly ok, mert ez legkorábban 2-3 milliárd év múlva következhet be - hangsúlyozta a tudós...

Elliptikus galaxisok

Elliptikus galaxisok

Az elliptikus galaxisokat is az alakjuk alapján nevezték el. Az elliptikus galaxisok széles skálán figyelhetők meg, a kör alakútól (emlékezzünk, a kör is egy ellipszis!) a hosszú, keskeny és szivar alakúakig. Az elliptikus galaxisokat az E betűvel jelöljük. Egy számot is kapnak 0-tól 7-ig. Egy E0 galaxis kör alakúnak látszik. Egy E7 galaxis nagyon hosszú és vékony. A csillagászoknak pontos matematikai definícióik vannak minden számhoz, de ezek a definíciók túlmutatnak a jelen projekt keretein. Kis gyakorlással megtanulhatod vizuálisan megállapítani, hogy milyen típusú elliptikus galaxist figyelsz meg.

Tuti menü