Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kvazárok képes leírás - Csillagászat.tlap.hu
részletek »

Kvazárok - Csillagászat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: csillagaszat.tlap.hu » Kvazárok
Keresés
Találatok száma - 5 db
Kvazár leírása

Kvazár leírása

Az elnevezés a 'csillagszerű rádióforrás' angol rövidítéséből származik. Ez mutatja, hogy optikailag pontszerű objektumokról van szó, melyek hihetetlen intenzitású rádióforrások. Ma már tudjuk, hogy a röntgen és infravörös sugárzás is jellemző rájuk. A jelenlegi elképzelések szerint a kvazárok távoli, fiatal galaxisok, melyek középpontjában akár 10 milliárd naptömegű fekete lyuk van. A nagy mértékű rádió és röntgensugárzást a fekete lyukba hulló anyag okozza.

Kvazárok - a Kozmosz kannibáljai

Kvazárok - a Kozmosz kannibáljai

A kvazárok a Világegyetem legerősebben sugárzó objektumai. Fényerősségük több milliárdszorosan múlja felül egy átlagos csillagét. Kiterjedésük viszont igen kicsi: átlagosan naprendszernyi méretűek. Az első kvazárt 1963-ban fedezték fel, erős rádiósugárzása révén. Képe pontszerűnek látszott, így csillagszerű rádióforrásnak nevezték el. (Angolul quasi stellar radio source, e szavak egyes betűinek összevonása adja a quasar nevet.) Azóta kiderült, hogy az elnevezés hibás, mert az újonnan felfedezett kvazárok zöme nem erős rádióforrás. Sokkal aktívabbak az optikai és a röntgen tartományban. Az újabb elméletek szerint a kvazárok kialakulóban lévő, ősi galaxisok háborgó magjai lehetnek, amelyek középpontjában hatalmas tömegű fekete lyuk található. A fekete lyuk roppant mértékű tömegvonzása révén folyamatosan maga köré gyűjti a galaxis anyagát: a gázfelhőket és a kifejlett csillagokat. A csillagokat aztán a gravitáció szabályosan szétszakítja, így anyaguk a gázfelhők anyagával együtt egy örvénylő korongot képez a fekete lyuk körül. Ebből az ún. tömegbefogási korongból az anyag a fekete lyukba zuhan.

Kvazárok - Barátság portál

Kvazárok - Barátság portál

A hatvanas években fedezték fel a kvazárokat, a világegyetem legtitokzatosabb objektumait. A kvazárok sajátossága a rendkívül kis látszólagos méret és a nagy vöröseltolódás, ami a fénysebességet megközelítő távolodási sebességnek felel meg. Az ebből adódó távolságok elérik a több milliárd fényévet. Ennek alapján a kvazárok a világegyetem legtávolabbi és legnagyobb fényerejű objektumainak t?ntek egészen a legutóbbi időkig. (Ma már - hála a Hubble űrtávcsőnek - ezeknél nagyobb vöröseltolódású galaxisokat is ismerünk. ) Fényerejük akár több milliónyiszor is nagyobb lehet, mint egy közönséges galaxisé. Kis méretük ellenére fantasztikus mértékű az energiatermelésük. Jelenlegi elképzelések szerint energiájukat az okozza, hogy a magjukban lévő hatalmas tömegű fekete lyuk gázanyagokat szív magába.

Csillagászat magazin hírek
A legnagyobb tömegű neutroncsillagot azonosították új módszerrel spanyol csillagászok
A legnagyobb tömegű neutroncsillagot... Egy úttörő módszer segítségével végzett mérésekkel a valaha észlelt legnagyobb tömegű, mintegy 2,3 naptömegű neutroncsillagot azonosították spanyol csillagászok. A Katalán Műszaki Egyetem (UPC) csillagászati és asztrofizikai csoportja és a Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet (IAC) munkatársai az Astrophysical Journal című szaklapban mutatták be eredményeiket,...
Sarki fény ragyog délben a Szaturnuszon
Sarki fény ragyog délben a Szaturnuszon A Szaturnusz gyors tengelyforgása miatt sarki fény látható délben a bolygón egy...
Megtalálták a világegyetem hagyományos anyagának eddig hiányzó részét
Megtalálták a világegyetem hagyományos... Egy nemzetközi kutatócsoport megtalálta az univerzum rejtőzködő hagyományos...
Kvázi kvazár

Kvázi kvazár

Csillagszerű (azaz kvázisztelláris) rádióforrás. A kvazárok általában nagy vöröseltolódású, távoli galaxisok aktív magjai, leggyakoribbak az Ősrobbanás után 2-3 milliárd évvel voltak. Energiakibocsátásuk erősen változik, általában kb. tízezerszerese a Tejútrendszerének, főként nagyenergiájú sugárzásból áll. Az aktivitást egy óriási tömegű központi fekete lyuk hozza létre, amelybe környezetéből anyag áramlik egy akkréciós korongon keresztül. A kvazároknál ennek a korongnak a síkjára kb. 90-45 fokos szög között látunk rá. Amikor egy kvazárnál a heves folyamatok alábbhagynak, aktivitása megszűnik, 'normális' galaxismag lesz belőle. (Nasa)

Mik a kvazárok?

Mik a kvazárok?

A kvazárok olyan messze vannak, hogy legtöbbjük egyetlen fényes pontnak látszik az égbolton - mint a rendes csillagok. A kvazárok olyan messze vannak, hogy legtöbbjük egyetlen fényes pontnak látszik az égbolton - mint a rendes csillagok. Ezért van az, hogy a Photo általában csillagnak osztályozza őket. Hogy észrevegyük a különbséget egy nagyon távoli kvazár és egy relatív közeli csillag között, a képe mellett egyéb dolgokat is figyelembe kell venni, például a színeit és a spektrumát. A "kvazár" szó eredetileg "kvázi-sztelláris (csillagszerű) rádióforrást" jelentett. Habár a kvazárokat eredetileg rádiókibocsátásuk révén fedezték fel, csupán 10%-uk rendelkezik jelentős rádiókibocsátással (radio loud quasars - rádió-hangos kvazárok). Másik részük nem rendelkezik erős rádióforrással (radio quiet quasars - rádió-halk kvazárok). A kutatók még ma sem tudják pontosan, mitől lesz egy kvazár erős vagy gyenge rádiósugárzó.

Tuti menü