Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Először ízlelte meg a vörös bolygó talaját a Curiosity amerikai marsjáró. - Csillagászat magazin
részletek »

A Curiosity először ízlelte meg a marsi talajt

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A Curiosity először ízlelte meg a marsi talajt
A Curiosity először ízlelte meg a marsi talajt
Először "ízlelte meg" a vörös bolygó talaját a Curiosity amerikai marsjáró.
A radioizotópos termoelektromos generátorral működő Curiosity, hivatalos nevén Marsi Tudományos Laboratórium augusztus 6-án landolt a Marson. A NASA 2,5 milliárd dolláros összköltségű, csaknem két földi évre tervezett programjának célja, hogy kiderítse: létezhettek-e valamikor a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek, mindenekelőtt víz.

Az egytonnás rover robotkarjával egy "falatnyi" földet helyezett a Curiosity mintaelemző berendezésébe (SAM). A marsjáró tíz elemző berendezéssel rendelkezik, ezek összsúlyának több mint a felét teszi ki a SAM - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon (http://www.space.com/18466-mars-rover-curiosity-soil-sample-sam-instrument.html).

A SAM képes érzékelni a szerves anyagokat, ami kulcsfontosságú a marsjáró küldetése szempontjából, hiszen a szénalapú vegyületek az élet "építőkövei". Az első talajmintát, amelyet a Rocknest (Sziklafészek) nevű homokos helyszínen "vételezett", november 9-én "emésztette meg" a Curiosity. A következő két napban a berendezés elemezte a mintát tömegspektrometria, gázkromatográfia és lézerspektrometria segítségével.
Hirdetés

"Jó adatokat kaptunk az első szilárd mintából" - hangsúlyozta Paul Mahalffy, a SAM vezető kutatója, a NASA Goddard Űrkutatási Központjának tudósa.

Hozzátette: rengeteg elemezni való adattal rendelkeznek, de további mintavételt is terveznek a "Sziklafészekben", hogy alátámasszák az előző eredményeket.

Míg a talajból most történt az első mintavétel, a marsjáró korábban már jó néhányat "szippantott" a vörös bolygó légköréből, metán után kutatva, amelyet a Földön az élő szervezetek állítanak elő. Az első néhány "szippantás" során nem találtak metánt, de a Curiosity tovább folytatja a keresést.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Mars, Curiosity, űrkutatás, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-11-16 08:31:40
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü