Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az amerikai Dawn-űrszonda a tervek szerint jövő szerdán int búcsút a Vesta óriásaszteroidának, és a Ceres felé veszi az útját - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon - Csillagászat magazin
részletek »

A Dawn-űrszonda napokon belül elhagyja a Vesta óriásaszteroidát

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A Dawn-űrszonda napokon belül elhagyja a Vesta óriásaszteroidát
A Dawn-űrszonda napokon belül elhagyja a Vesta óriásaszteroidát
Az amerikai Dawn-űrszonda a tervek szerint jövő szerdán "int búcsút" a Vesta óriásaszteroidának, és a Ceres felé veszi az útját - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon (http://phys.org.265559795.html).
Az ionhajtóművel ellátott Dawn az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Discovery-programjának kilencedik űrszondája, amely a Mars és a Jupiter között lévő kisbolygóöv két legnagyobb aszteroidáját, a Cerest és a Vestát vizsgálja. A 466 millió dolláros vállalkozás keretében a Naprendszer keletkezésének titkait kutatják, mivel a kisbolygóöv "polgárai" 4,5 milliárd évvel ezelőtt alakultak ki, akkor, amikor a Föld és a többi bolygó keletkezett. Az űrszonda 2007. szeptember 27-én indult a Kennedy Űrközpontból, és tavaly júliusban állt pályára az 530 kilométer átmérőjű Vesta körül. A Cerest 2015 elején éri el, ekkor már 4,83 milliárd kilométert tudhat maga mögött.

A Dawn-űrszondának köszönhetően rendkívül jelentős információkat tudtak meg az aszteroidáról. Mint kiderült, a Vesta a múltban teljesen megolvadt, majd réteges szerkezetű égitestté formálódott, vasmaggal a közepében.
Hirdetés

A felvételeken az is jól látszik, hogy az aszteroida gigantikus ütközéseket szenvedett el: erről tanúskodnak az utóbbi kétmilliárd év során két hatalmas becsapódás nyomai a déli féltekén.

"A Vestához azért mentünk, hogy többet megtudjunk a Naprendszer korai történetéről, most a Ceresen a sor, hogy elárulja titkait" - hangsúlyozta Christopher Russel, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem, a Dawn-misszió vezető tudósa.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Dawn-űrszonda, Vesta, aszteroida, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-09-01 09:12:16
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü