Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Most először használják az ISS űrhajósainak felvételeit a fényszennyezés kimutatására. Igazolták, hogy a csillagos égboltot elhomályosító háttérfény fő forrása a közvilágítás és az épületek - Csillagászat magazin
részletek »

A fényszennyezés feltérképezése a világűrből

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A fényszennyezés feltérképezése a világűrből
A fényszennyezés feltérképezése a világűrből
Most először használják az ISS űrhajósainak felvételeit a fényszennyezés kimutatására. Igazolták, hogy a csillagos égboltot elhomályosító háttérfény fő forrása a közvilágítás és az épületek világítása.
A 2014 júliusában megkezdett vizsgálatsorozat keretében egy kanadai és egy spanyol egyetem kutatói több mint 130 ezer, az ISS fedélzetéről készített, nagy felbontású felvételt katalogizáltak és helyeztek el a térképen. A Cities at Night (városok éjjel) projekt célja, hogy feltérképezzék az egész Föld éjszakai fényeit. Az adatokat az ISS-ről készített képeken a háttérben látszó csillagok fényessége alapján kalibrálják, és kiegészítik az éjszakai égbolt háttérfényességére vonatkozó, földi mérésekkel. A korábbi, hasonló célú, in situ mérésekkel szemben az új módszerrel globális képet kaphatnak a fényszennyezésről. Munkájukhoz az ISS űrhajósai által készített felvételeken kívül amerikai műholdak méréseit is felhasználták.

A kutatók összefüggést véltek felfedezni az európai országok államadóssága, illetve az egyes városok eladósodottsága és az egy főre jutó közvilágítási költségek között: minél eladósodottabb egy állam vagy város, annál többet költ közvilágításra. A tanulmány adatai szerint egyébként az EU évente 6300 millió eurót fordít az utcák világítására.

Az amerikai Defense Meteorological Satellite Program (DMSP) keretében készített műholdfelvételek felbontása 1 km körüli, ami a települések azonosítására alkalmas, részletesebb vizsgálatokra azonban nem. A NASA Night Lights (éjszakai fények) programjában 750 méteres felbontású képeket használtak, ami még mindig inkább csak ismeretterjesztésre alkalmas, mintsem tudományos vizsgálódásra. Az ISS-ről készített képek felbontása ezzel szemben 20-200 méter, emellett ezek színképi vizsgálatokat is lehetővé tesznek, ami a LED világítás térnyerésének követése szempontjából fontos. A felvételek készítéséhez - a jobb minőség elérése érdekében - az űrhajósok olyan eszközre erősíthetik a fényképezőgépet, amelyik az űrállomás mozgását kompenzálva hosszabb expozíciós idő esetén is éles képet biztosít.

Both Előd
Hirdetés
Az ISS-en ma már kamerák sokasága áll az űrhajósok rendelkezésére, amelyekkel a Cupola modulból kényelmesen fényképezhetik a Földet. A képen Don Pettit amerikai űrhajós. (Kép: NASA)
A felső képet a LED közvilágítás elterjedése előtt, 2012-ben André Kuipers holland űrhajós készítette Milánóról. Az alsót Samantha Cristoforetti készítette 2015-ben. Jól látható, hogy a közvilágítás a LED-lámpák elterjedésének köszönhetően fényesebb és kékesebb színű lett. A kutatók szerint a kékes árnyalatú fénynek kedvezőtlen egészségügyi hatásai vannak. (Képek: NASA / ESA)
A projekt keretében készült fényszennyezési térkép részlete. (Kép: Cities at Night project / NASA / ESA)
Az égbolt zenitben mérhető fényessége Madrid környékén az ISS-ről készült felvételek alapján. A fehér területek a közvilágítás közvetlen hatását jelzik, a további színek a szórt fényt jelenítik meg. A képet földi mérésekkel kalibrálták, a színskálán feltüntetett értékek magnitúdó/négyzet-ívmásodpercben értendők. (Kép: A. Sánchez de Miguel, J. Zamorano / NASA / ESA)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - ISS, fényszennyezés, felvétel
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-09-26 11:00:06
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü