Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszondájának kamerája megszokott esetben a Hold felszínét fényképezi. - Csillagászat magazin
részletek »

A Föld és a Mars egy képen

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A Föld és a Mars egy képen
A Föld és a Mars egy képen
A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszondájának kamerája megszokott esetben a Hold felszínét fényképezi.
Idén május 24-én azonban az irányítói kivételt tettek, és a fedélzetén működő kamerát (LROC) visszafordították a Föld irányába. Az így készült, alább bemutatott felvétel nem csak a saját bolygónkat, hanem naprendszerbeli külső szomszédját, a Marsot is mutatja. Igaz, a nagy távolság miatt ez utóbbi csak egy apró fénypontnak tűnik a Föld korongja fölött, amit a könnyebb észrevehetőség kedvéért meg is jelöltek, illetve a képen a kontrasztot is megváltoztatták.

A felvétel készítésének időpontjában a Föld 376 687 km távolságra volt az űrszondától, a Mars pedig mintegy 112,5 millió km-re. Másképpen szólva, a Mars nagyjából 300-szor távolabb tartózkodott a Holdtól, mint a Föld. Bolygónk légkörében olyan felhőzeti minták láthatók, amelyeket a meteorológiai műholdak képeiről is jól ismerünk.

Az LROC valójában két keskeny látószögű kamerából áll. Egy-egy felvétel a két egység által készített képek összetételével áll elő. A kamerák soronként pásztázzák - normális esetben - a Hold felszínét. Ha az űreszköz mozdulatlan maradna, a képpontok ezen sorai mindig ugyanazt a felszíndarabot képeznék le. Az űrszonda mozgása teszi lehetővé, hogy ezzel a módszerrel nagyobb területekről készítsenek képeket. A Föld és a Mars fényképezése nem volt egyszerű feladat, gondos tervezést igényelt az irányítóktól.

Frey Sándor
Hirdetés
A Hold mellől a Földig és a Marsig... (Animáció: NASA / GSFC / Arizona State University)
A Föld nagyban, és fölötte a Mars kicsi fénylő pontként a Lunar Reconnaissance Orbiter különleges felvételén. A Mars képe felbontott, 12 képpont szélességű. A Föld relatív fényességét nyolcadára csökkentették, hogy a Mars jól láthatóvá váljon. (Kép: NASA / GSFC / Arizona State University)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - NASA, Lunar Reconnaissance Orbiter, Föld, Mars, kép
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-10-13 18:56:03
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü