Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A galaxisok közti teret sötét anyag tölti ki - erre a következtetésre jutottak komputeres modellszámítások alapján japán kutatók, akik a The Astrophysical Journal legújabb számában tették közzé - Csillagászat magazin
részletek »

A galaxisok közti teret sötét anyag tölti ki

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A galaxisok közti teret sötét anyag tölti ki
A galaxisok közti teret sötét anyag tölti ki
A galaxisok közti teret sötét anyag tölti ki - erre a következtetésre jutottak komputeres modellszámítások alapján japán kutatók, akik a The Astrophysical Journal legújabb számában tették közzé tanulmányukat.
Közismert tény, hogy rengeteg "láthatatlan", úgynevezett sötét anyag van a világegyetemben. Míg a "közönséges" anyag részaránya mindössze 4,5 százalék, a sötét anyagé eléri a 22 százalékot. Mostanáig viszont senki sem tudott választ adni arra, hogy hol is lehet univerzumunkban a sötét anyag - olvasható a PhysOrg ([URL=http://www. Physorg.com]http://www. Physorg.com[/URL]) tudományos hírportálon.

A Tokiói Egyetem matematikai és fizikai intézetének kutatói, a Nagojai Egyetem tudósaival együttműködve komputeres szimuláció, valamint az úgynevezett gravitációs lencsézés módszerével nyert adatokat alkalmazták arra, hogy kiderítsék, hol is rejtőzik a sötét anyag.

Még Einstein jósolta meg az általános relativitáselméletében, hogy amennyiben két galaxis pontosan azonos látóirányba esik az égbolton, a közelebbi csillagváros gravitációs tere eltorzítja a távolabbi galaxis képét ív alakú foltokká, vagy szerencsés esetben akár egy komplett gyűrűvé, amelynek Einstein-gyűrű a neve. A gravitációs lencsézés hatása gyenge, így nehéz észlelni különálló csillagvárosok esetében, csupán a több millió galaxist feltérképező digitális égboltfelmérési program (SDSS, Sloan Digital Sky Survey) tette lehetővé, hogy kiszámítsák a csillagvárosok körüli tömegeloszlás átlagos értékeit.
Hirdetés

A Tokiói és Nagojai Egyetem kutatói által elvégzett számítógépes szimulációk arról tanúskodnak, hogy a csillagvárosoknak nincsenek éles határvonalaik. Ehelyett a galaxisokat "elővárosokként" veszi körbe a sötét anyag, amely "csomókban", ám "szervezetten" helyezkedik el, de kitölti a csillagvárosok közötti teret is. A fényes objektumok viszont, például a csillagok, jól körülhatárolt területen helyezkednek el.

A japán kutatóknak hála immár bebizonyosodott, hogy a világegyetemben nincs üres hely, a galaxisok közötti területet a sötét anyag tölti ki.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Csillagászat, galaxis, sötét anyag
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-02-14 18:29:04
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü