Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Egy galaxiscsoport, amely vigyorog, mint a fakutya... - Csillagászat magazin
részletek »

A gravitáció mosolya

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A gravitáció mosolya
A gravitáció mosolya
Egy galaxiscsoport, amely vigyorog, mint a fakutya...
Novemberben volt épp 100 éve, hogy Albert Einstein publikálta általános relativitáselméletét. Ennek egyik jóslata volt a gravitációs lencsehatás, amivel azóta számtalan alkalommal találkoztak a csillagászok. Ha egy távoli fényforrás és a megfigyelő közé egy nagyobb tömeg - például egy galaxis, vagy akár egy galaxishalmaz - kerül, a tér görbülete a fény útját megváltoztatja. A gravitációs lencse fel tudja erősíteni a háttérobjektum fényét, eltorzíthatja az alakját, megtöbbszörözheti a megfigyelhető képek számát. Ilyesmi látszik a Hubble-űrtávcső és a röntgentartományban érzékeny Chandra-űrteleszkóp felvételeiből összeállított, hamis színezésű képen is.

A kép közepén, egymáshoz közel, az előtérben két fényes elliptikus galaxis látható. Ezek egy több galaxisból álló csoport centrumában helyezkednek el. Olyanok, mint egy mosolygós arc szemei. A körülöttük levő, a Hubble által optikai tartományban megfigyelt ívek valójában sokkal távolabb levő háttérgalaxisok eltorzult és felerősített képei. A gravitációs lencsehatást a galaxiscsoport tagjai okozzák, elsősorban a tömegük túlnyomó részét kitevő sötét anyag. A szem két fényes galaxisának sorsa az összeolvadás lesz, a mérések szerint 1350 km/s sebességgel közelednek egymáshoz. A galaxisközi térben levő forró, több millió fokos gáz röntgensugárzása felel a sejtelmes - a képen lilásra színezett - fénylésért a fej belsejében. A Chandra mérései alapján egyébként a bal szem közepében egy aktív galaxismag található.

A képen látható galaxiscsoport beceneve Cheshire Cat, avagy cheshire-i macska, Lewis Carroll Alice Csodaországban című - véletlenül épp novemberben 150 éve megjelent - művének szereplőjére, és egy angol mondásra utalva: vigyorog, mint a cheshire-i macska (magyar változatban a fakutya vigyorog). A gravitációs lencsézést okozó galaxiscsoport tőlünk 4,6 milliárd fényévre, a Nagy Medve csillagkép irányában található.

Frey Sándor
Hirdetés
(Kép: röntgen - NASA / CXC / J. Irwin et al.; látható fény - NASA / STScI)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - gravitáció, galaxiscsoport, mosoly
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-12-10 14:15:06
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü