Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
2009-ben a NASA mérnökei bátor vállalkozásra szánták el magukat, hogy megmentsék a Hubble teleszkópot. - Csillagászat magazin
részletek »

A Hubble teleszkóp javítása + Videó a munkálatokról

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A Hubble teleszkóp javítása + Videó a munkálatokról
A Hubble teleszkóp javítása + Videó a munkálatokról
A Hubble teleszkóp megjavítása
2009-ben a NASA mérnökei bátor vállalkozásra szánták el magukat, hogy megmentsék a Hubble teleszkópot. Nem kicsi kihívás és mérnöki munkát igényelt ez az elszánt csapattól, de megtették, bizonyítva ezzel is, hogy milyen komoly munkák elvégzésére képes az ember kint az űrben is. Ez a munka új távlatot nyitott az emberiség jövőjével kapcsolatban kint az univerzum végtelen világában.
Amikor erre a feladatra készültek, a NASA mérnökei felkeresték a Bondhust, hogy szerszámaival és szakértelmével segítse a nehéz mentőakciót. A Bondhus ProHold szerszámokkal látta el a NASA-t és az űrhajósokat, a spektrográf borítólemezében található 117 darab apró csavar eltávolításához.

Ezt a munkát úgy kellet elvégezni, hogy egyetlen csavar se szabaduljon el, mert kárt tehetett volna a Hubble-ben, de akár az űrsiklóban is.

A feladat annyira veszélyes volt, hogy a NASA éveken keresztül megpróbálni sem volt hajlandó. Az iskolabusz nagyságú, 12 tonna tömegű Hubble a történelem legismertebb tudományos berendezése. 2009-re azonban már a tudományos berendezéseinek a fele - közöttük a fényképező gép - nem működött. Hatból három giroszkóp leállt, az akkumulátorok is megöregedtek és két kutatóberendezés leállt.
Hirdetés

Az egyetlen remény az volt, hogy megpróbálják a világűrben kijavítani a hibákat. Ez a munka új távlatot nyitott abban, hogy mit lehet elvégezni az űrséták alatt.
A Hubble teleszkóp javítása + Videó a munkálatokról 1. videó
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - NASA, Hubble, űrtávcső, javítás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-04-12 17:53:00
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü