Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Jupiter felé tartó amerikai űrszonda, a Juno végrehajtotta a második kulcsfontosságú manővert is - jelentette be a NASA. - Csillagászat magazin
részletek »

A Jupiter felé tartó űrszonda elvégezte a második kulcsfontosságú manővert

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A Jupiter felé tartó űrszonda elvégezte a második kulcsfontosságú manővert
A Jupiter felé tartó űrszonda elvégezte a második kulcsfontosságú manővert
A Jupiter felé tartó amerikai űrszonda, a Juno végrehajtotta a második kulcsfontosságú manővert is - jelentette be a NASA.
A Juno 2011. augusztus 5-én startolt, hogy ötéves utazás után 2,8 milliárd kilométert megtéve, 2016. július 4-én megérkezzen "isteni férjéhez", a Jupiterhez. A tervek szerint "bekukkant" Naprendszerünk legnagyobb bolygójának vastag felhőtakarója alá és leleplezi titkait, hogy megismerje a Jupiter származását, szerkezetét, elemezze légkörét és mágneses terét, valamint kiderítse, rendelkezik-e kemény maggal.

Az űrszonda elnevezése a görög-római mitológiából ered, amely szerint a főisten vastag felhőtakaróba burkolózva próbálta leplezni viselt dolgait. Egyetlen személy, Júnó, a felesége volt képes átlátni Jupiteren és megismerni igazi valóját - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon (http://phys.org/267179369.html).

A most végrehajtott manőver során a jelenleg a Földtől 480 millió kilométerre lévő Juno félórára beindította fő hajtűművét és másodpercenként 388 méterrel növelte a sebességet, a művelet során 367 kilogramm üzemanyagot fogyasztott el. Hasonló manővert hajtott végre az űrszonda augusztus 30-án, a két manőverrel a Föld felé irányították a Junót, amely 2013. október 9-én tér vissza bolygónkhoz, hogy úgynevezett gravitációs hintamanővert hajtson végre: ennek révén sebessége másodpercenként 7,3 kilométerre növekszik, ami átsegíti az aszteroidaövezeten. Ekkor az űrszonda 560 kilométerre lesz a Földtől.
Hirdetés

A Juno mindössze 5000 kilométer magasságban kering majd poláris pályára állva a Jupiter körül, amelyet 33-szor kerül meg, nyolc műszerével vizslatva az óriásbolygót.

A gravitációs hintamanőver egy égitest gravitációs mezejének és sebességkülönbségének felhasználása egy űreszköz pályájának megváltoztatására. Segítségével az űrszondák kevesebb tüzelőanyag felhasználásával, rövidebb idő alatt érhetnek a Naprendszer távolabbi égitesteihez.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Jupiter, Juno, űrszonda, űrkutatás, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-09-20 08:29:27
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü