Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az eddigi leggyorsabban száguldó szökevénycsillagot fedezték fel amerikai csillagászok: sebessége huszonötször nagyobb annál, mint ami a hasonló égi objektumok haladásánál megszokott - olvas - Csillagászat magazin
részletek »

A leggyorsabb szökevénycsillagot fedezték fel

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A leggyorsabb szökevénycsillagot fedezték fel
A leggyorsabb szökevénycsillagot fedezték fel
Az eddigi leggyorsabban száguldó szökevénycsillagot fedezték fel amerikai csillagászok: sebessége huszonötször nagyobb annál, mint ami a hasonló égi objektumok haladásánál megszokott - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.
Egy pulzárról, gyorsan forgó neutroncsillagról - nagy mennyiségű szabad neutront tartalmazó maradványcsillagról - van szó. Főleg szupernóva-robbanások után jönnek létre, de olyan fehér törpe csillagokból is kialakulhatnak, amelyek elég sok anyagot gyűjtenek össze környezetükből, hogy bekövetkezzen a gravitációs összeomlás.

A legtöbb neutroncsillag óránkénti 362 ezer kilométerrel halad, de nagyon ritkán találnak olyat is, amelynek a sebessége meghaladja a 3,5 millió kilométert óránként.

Egész más a helyzet a 30 ezer fényévnyire található IGR J 11014-6103 katalógusjelű pulzárral, amely egy 15 ezer évvel ezelőtt felrobbant szupernóva maradványa. A forgó neutroncsillagot létrehozó robbanás ereje oly nagy volt, hogy óránkénti 8,69-10,64 millió kilométer közötti sebességre késztette a szökevényt.
Hirdetés

A pulzár sebességét a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatói számították ki, ismerve az IGR J 11014-6103 által a szupernóva-robbanás óta megtett távolságot.

Mint John Tomsick, a Kaliforniai Egyetem kutatója elmagyarázta, amikor a szupernóva-robbanás során kiegyenlítődnek az erők (szimmetrikus robbanás), a keletkező neutroncsillag helyben marad. Előfordulnak azonban aszimmetrikus robbanások is, amikor az erők nincsenek kiegyenlítődve: ilyen esetekben a nagyobb erő kibillenti helyéről a neutroncsillagot, amely elstartol.

Az aszimmetrikus robbanások okát eddig nem sikerült felderíteni, Tomsick szerint valamiképp a neutroncsillag mágneses mezeje játszhat ebben közre.

"Ha sikerülne kiderítenünk, hogy ez a neutroncsillag valóban erős mágneses mezővel rendelkezik, az némiképp alátámasztaná a sebességgel való kapcsolatot" - hangsúlyozta a kutató.
(http://www.space.com/17089-fast-spinning-stars-runaway-pulsar.htlm)
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Neutroncsillag, pulzár, gyorsan forgó, sebesség
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-08-16 08:47:27
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü