Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A távoli galaxisok halmazai, amelyek a korai univerzumban szédületes tempóban gyártották a csillagokat, napjainkra a legmasszívabb csillagvárosokká váltak - derítették ki brit csillagászok. - Csillagászat magazin
részletek »

A legmasszívabb galaxisok szédületes tempóban gyártották a csillagokat

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A legmasszívabb galaxisok szédületes tempóban gyártották a csillagokat
A legmasszívabb galaxisok szédületes tempóban gyártották a csillagokat
A legmasszívabb galaxisok szédületes tempóban
A távoli galaxisok halmazai, amelyek a korai univerzumban szédületes tempóban "gyártották" a csillagokat, napjainkra a legmasszívabb csillagvárosokká váltak - derítették ki brit csillagászok.
A Durhami Egyetem csillagászai a chilei Atacama-sivatagban működő Európai Déli Obszervatórium (ESO) APEX-teleszkópjának, valamint nagyon nagy teleszkópjának (VLT) adatai mellett a NASA Spitzer űrteleszkópjának felvételeit tanulmányozták, hogy megvizsgálják, miként alkottak halmazokat a nagyon távoli, fényes galaxisok - olvasható a Space.com (http://www.space.com) űrkutatási hírportálon.

Olyan galaxisokat vizsgáltak, amelyek tízmilliárd fényévnyire találhatók a Földtől. Ez azt jelenti, hogy a kutatók abban az állapotukban vizsgálhatták a csillagvárosokat, amelyekben a korai univerzumban, tízmilliárd évvel ezelőtt voltak. Ebben az időben igen intenzív csillagképződés folyt, az adott galaxisokat "csillagontóként" is nevezik az asztronómusok.

A kutatások kimutatták, hogy a szorosan egymás mellett csoportosuló galaxisok sötét anyagból álló nagyobb gyűrűn belül "gyülekeztek".

A csillagászok, hogy megismerjék a galaxisok evolúcióját, megmérték az őket körülvevő sötét anyagból képződött gyűrűket, majd komputeres szimulációval modellezték a csillagvárosok további evolúcióját. Számításaik szerint a későbbiek során a csillagontó galaxisok elliptikus galaxisokká alakultak át. Napjainkban ezek a legmasszívabb csillagvárosok.
Hirdetés

A "csillaggyártás" szédületes tempóban folyt. Ennek köszönhetően ezekben a galaxisokban megduplázódott a csillagok száma, az aktív szakasz azonban mindössze százmillió évig tartott, ami kozmikus léptékben viszonylag rövid időnek számít, majd hirtelen véget ért, s azóta a galaxisok rendkívül passzívak.

"Ismeretes volt, hogy a masszív elliptikus galaxisok hirtelen álltak le a +csillagtermeléssel", passzivitásra kárhoztatva magukat, ám a jelenség okai tisztázatlanok voltak" - magyarázta Julie Wardlow, a kutatócsoport tagja.

A mostani kutatások során a tudósok viszont arra a következtetésre jutottak, hogy a csillagképződés leállta a galaxisokban "fészkelő" szupermasszív fekete lyukakkal hozható összefüggésbe. A robbanásszerű csillagképződés "felturbózhatta" ugyanis a kvazárokat (csillagszerű rádióforrásokat), amelyek közepén óriási energiaforrás, nagy valószínűséggel fekete lyuk található. Amikor a "felturbózott" kvazár óriási energiamennyiséget "fújt ki" a környezetébe, egyben szétoszlathatta a galaxisokat körülvevő gáz- és porfelhőket, amelyek a csillagképződés "alapanyagául" szolgálnak.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Galaxis, csillag, univerzum, kutatás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-01-27 19:38:09
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü