Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Amíg a kedves olvasó az év végi ünnepeket az otthon melegében tölti, náhány élőlény a nyílt világűrben kering a Föld körül, a Nemzetközi Űrállomás külsején. - Csillagászat magazin
részletek »

A legmostohább Föld körüli út

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A legmostohább Föld körüli út
A legmostohább Föld körüli út
Amíg a kedves olvasó az év végi ünnepeket az otthon melegében tölti, náhány élőlény a nyílt világűrben kering a Föld körül, a Nemzetközi Űrállomás külsején.
Cikkünk célja persze nem az, hogy lelkiismeret-furdalást ébresszünk! Inkább az Európai Űrügynökség (ESA) Expose-R2 kísérletét szeretnénk röviden bemutatni. Ebben összesen 46 különböző élőlényfaj - baktériumok, gombák, ízeltlábúak - vesznek részt egy világ körüli utazáson. Sőt nem is egyen, hiszen a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső részére helyezve másfél óránként egyszer megkerülik bolygónkat. A kísérleti minták júliusban, a Progressz M-24M teherűrhajóval jutottak a világűrbe. Az igazi kaland augusztus 18-án kezdődött, amikor egy űrséta során az orosz Alekszandr Szkvorcov és Oleg Artyemjev űrhajósok kihelyezték az élőlényeket tartalmazó berendezést a Zvezda modul külső felületére.

A légüres térben, az árnyékban -12 °C-os, a napos pályaszakaszokon akár +40 °C-os hőmérséklet, a kozmikus sugárzás nem éppen kéjutazást garantál, ami összesen 18 hónapon át tart majd. A kísérlet célja a földi életformák túlélési korlátainak kiderítése. A Föld lakóit a Nap teljes sugárzási spektrumától, például az ultraibolya sugárzástól megvédi a légkör. Földi körülmények között nehéz is reprodukálni azt a sugárzási környezetet, ami a világűrben érné az élőlényeket. Ezért a legkézenfekvőbb megoldás a Föld körüli pályán végezni a kísérleteket.
Hirdetés

A hasonló vizsgálatoknak már hosszú hagyománya van az űrkutatásban. Korábbi kísérletek kimutatták, hogy egyes zuzmók és a medveállatkák is képesek hosszabb ideig elviselni a nyílt világűr mostoha körülményeit. Ez legalábbis nem teszi teljesen megalapozatlanná a pánspermia hipotézisét, ami szerint egyes mikrobiális életformák akár az egyik lakható égitestről a másikra átkerülhetnek.

A most folyó Expose-R2 kísérletben nem minden utas van kitéve egyformán mostoha körülményeknek. Vannak olyan rekeszek, amelyekben a marsi légkört igyekeznek szimulálni, ugyanolyan légnyomást tartva bennük, és ugyanúgy kiszűrve a Nap ultraibolya sugárzását, mintha a Mars felszínén történne a kísérlet. Ebből arra próbálnak következtetni, hogy milyen túlélésre számíthatnak a földi élőlények, ha a Mars számukra extrém körülményei közé kerülnek. Egy mérés nem mérés, így minden mintát megkettőzve, sőt némelyiket megháromszorozva helyeztek ki az ISS külsejére, hogy a tudományos eredmények még megbízhatóbbak legyenek. Az eszközöket 2016 elején juttatják vissza a Földre, részletes elemzésre.

Az idei év utolsó cikkével kívánunk minden kedves olvasónknak boldog új esztendőt, és 2015-re is sok érdekes, izgalmas hírt, olvasnivalót az űr világából - az Űrvilágtól!

Frey Sándor
Fapados utazás az ISS-en: az Expose-R2 kísérlet Fapados utazás az ISS-en: az Expose-R2 kísérlet "résztvevőit" tartalmazó egységeket kihelyezik az űrállomás külsejére. (Kép: Roszkoszmosz)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Föld, Nemzetközi Űrállomás, kisérlet
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-12-31 17:28:35
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü