Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Marson legalább hatszázmillió éven át extrém szárazság uralkodott, így a környezet túl kedvezőtlen volt bármilyen életforma kifejlődéséhez - erre a következtetésre jutottak a vörös bolygó talajtani - Csillagászat magazin
részletek »

A Marson szárazság uralkodott hatszázmillió éven át

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A Marson szárazság uralkodott hatszázmillió éven át
A Marson szárazság uralkodott hatszázmillió éven át
A Marson legalább hatszázmillió éven át extrém szárazság uralkodott, így a környezet túl kedvezőtlen volt bármilyen életforma kifejlődéséhez - erre a következtetésre jutottak a vörös bolygó talajtani vizsgálatai alapján az Imperial College London kutatói, akik eredményeiket kedden ismertetik az Európai Űrügynökség (ESA) párizsi konferenciáján.
A kutatók három éven át elemezték azokat az adatokat, amelyeket a NASA Phoenix űrszondája 2008-as marsi küldetése során gyűjtött. Az űrszonda az északi sarkvidéken landolt, hogy az esetleges marsi élet nyomai után kutasson, valamint a jég és a talaj vegyelemzését végezze - olvasható a ScienceDaily (http://www.sciencedaily.com) tudományos ismeretterjesztő hírportálon.A tudósok azt vizsgálták, hogy mekkora az agyagszemcsék aránya a talajban, amelyek keletkezéséhez vizes környezetre van szükség. Azt találták, hogy legfeljebb 0,1 százalék lehet az agyagszemcsék aránya, míg a Földön legkevesebb 50 százalékos a részesedésük. Ennek alapján kiszámították, hogy a bolygó talaja az égitest születése óta legfeljebb ötezer éven át érintkezhetett folyékony vízzel, ez viszont túl rövid az élet kialakulásához.

Legalább hatszázmillió éve viszont a Mars "csontszáraz" annak ellenére, hogy bőséggel található jég a felszínen, s korábbi kutatások szerint a vörös bolygón hárommilliárd évvel ezelőtt sokkal melegebb és csapadékosabb éghajlat uralkodott. A vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy a Mars és a Hold talaja ugyanazon extrém körülmények között formálódott.
Hirdetés

A műholdas felvételek tanúsága alapján a talaj mindenütt egyforma a bolygó felszínén, így az Imperial College London kutatói által végzett elemzés a Mars egészére vonatkozik.

"A bolygón uralkodó jelenlegi viszonyok éles ellentétben állnak az égitest korai életszakaszával, amikor a Marson melegebb, csapadékosabb időjárás volt. Ez a kedvező, az élet kifejlődését segítő klíma igen rövid ideig tartott. A NASA és az ESA által tervezett marsi missziók során az űrszondák mélyebbre ásnak majd le, hogy a talajban rejtőző esetleges életformákat felderítsék" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Tom Pike.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Mars, bolygó, száraz, műholdas felvétel
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-02-19 10:26:36
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü