Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Naprendszer legnagyobb kanyonjáról, a Valles Marinerisről készítette el az eddigi legrészletesebb felvételeket az Európai Űrügynökség (ESA) marskutató űrszondája, a Mars Express. - Csillagászat magazin
részletek »

A Naprendszer legnagyobb kanyonjáról készített felvételeket a Mars Express

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A Naprendszer legnagyobb kanyonjáról készített felvételeket a Mars Express
A Naprendszer legnagyobb kanyonjáról készített felvételeket a Mars Express
A Naprendszer legnagyobb kanyonjáról, a Valles Marinerisről készítette el az eddigi legrészletesebb felvételeket az Európai Űrügynökség (ESA) marskutató űrszondája, a Mars Express.
A Valles Marineris, amelyről az első felvételeket negyven éve, 1971-72-ben a Mars első műholdja, a Mariner-9 készítette, 4000 kilométer hosszú, 200 kilométer széles és 10 kilométer mély, azaz tízszer hosszabb és ötször mélyebb, mint a Grand Canyon - olvasható az ESA honlapján (http://www.esa.int/esaSC/SEMAEO4S18H_index_0.html) és a PhysOrg tudományos hírportálon (http://phys.org/27019598.html).


A marsi kanyonról az európai űrszonda húsz berepülés során, "madártávlatból" készítette a képeket, amelyek csaknem eredeti színben láttatják a Valles Marineris-t. Az online elérhető felvételek 630 ezer négyzetkilométeres területet ölelnek fel, egy képpont (pixel) terepi kiterjedése 100 métert tesz ki.

A képeken geológiai képződmények széles skálája látható, amelyek a terület összetett geológiai történetéről tanúskodnak. A jelek szerint a kanyon a szomszédos Tharsis-régióval (Tharsis-kidudorodással) szoros összefüggésben alakult ki. Utóbbi a Mars felszínének csaknem negyedét elfoglaló vulkanikus terület, területén négy óriási pajzsvulkánnal, északnyugati peremén pedig a Naprendszer legnagyobb tűzhányója, a 21 kilométer magas Olympus Mons található.
Hirdetés

Ahogy a Tharsis-régió kiemelkedett az erős vulkanikus tevékenység miatt a bolygó életének első milliárd éve alatt, a környező területen a kéreg megrepedt, széttöredezett, beomlott. A Valles Marineris kialakulásában közrejátszottak a földcsuszamlások és egyéb erők, az erős sodrású vízfolyások pedig tovább mélyítették a kanyont jóval a Valles Marineris kialakulása után.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Naprendszer, Mars, Valles Marineris, csillagászat, űrkutatás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-10-25 09:24:44
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü