Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A New Horizons amerikai űrszonda, amely jelenleg 90 millió kilométerre van a Plutótól, lencsevégre kapta a törpebolygó összes ismert halovány holdját. - Csillagászat magazin
részletek »

A Pluto halovány holdjait kapta lencsevégre az amerikai űrszonda

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A Pluto halovány holdjait kapta lencsevégre az amerikai űrszonda
A Pluto halovány holdjait kapta lencsevégre az amerikai űrszonda
A kép illusztráció
A New Horizons amerikai űrszonda, amely jelenleg 90 millió kilométerre van a Plutótól, lencsevégre kapta a törpebolygó összes ismert halovány holdját.
A New Horizons, amely a tervek szerint először veszi közelről "szemügyre" a Plutót, a törpebolygó holdjait és a Kuiper-öv néhány objektumát, 2006. január 19-én startolt. Útja során "meglátogatta" a Jupitert és a tervek szerint 5 milliárd kilométer megtétele után 2015. július 14-én kerül a legkisebb távolságra a Plutótól, amikor csupán 13695 kilométer választja majd el a jeges égitest felszínétől. A másodpercenkénti 14 kilométeres sebessége azonban túl nagy lesz ahhoz, hogy a törpebolygó körüli pályára álljon. Így feladata, hogy minél több adatot gyűjtsön a történelmi találkozás során, mielőtt az 1,6 milliárd kilométerre lévő Kuiper-öv felé indulna - olvasható a BBC hírei között.

A Charon a Pluto legnagyobb és legfényesebb holdja: míg a törpebolygó átmérője 2300 kilométer, égi kísérőéjé feleekkora. A Hydra átmérője viszont alig 100 kilométer, a többi három apró kis égitest "derékbősége" pedig pár tucatnyi kilométer.
Hirdetés

A Hydra és a Nix már a korábbi felvételeken is láthatók voltak, ám a legújabb képeken a Kerberos és a Styx is megkülönböztethető. Megörökítésükhöz az űrszonda távoli felderítő és képalkotó kamerájának, a látható fény tartományában működő LORRI-nak ( Long Range Reconnaisance Imager) túl kellett exponálnia a felvételeken a Plutót és a Charont.

A 2006. augusztus 24-ig bolygóként számon tartott Pluto meglátogatásával a Naprendszerünk mind a kilenc "eredeti" planétájával legalább egyszer "randevúzott" valamely űrszonda.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Pluto, Charon, Hydra, Nix, hold
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-05-13 20:56:14
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü