Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A sötét energiát és a sötét anyagot kutatja majd az Európai Űrügynökség (ESA) új űrteleszkópja, az Eukleidész, amelynek kifejlesztése szerdán, az ESA tudományos programbizottságának párizsi - Csillagászat magazin
részletek »

A sötét világegyetemet kutatja az Eukleidész-űrteleszkóp

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A sötét világegyetemet kutatja az Eukleidész-űrteleszkóp
A sötét világegyetemet kutatja az Eukleidész-űrteleszkóp
A sötét energiát és a sötét anyagot kutatja majd az Európai Űrügynökség (ESA) új űrteleszkópja, az Eukleidész, amelynek kifejlesztése szerdán, az ESA tudományos programbizottságának párizsi ülésén kapta meg a végső jóváhagyást.
A csillagászati műholdat a tervek szerint 2020-ban állítják pályára, a programban az ESA-tagországokon kívül a költségek 5 százalékáig szerepet vállal a NASA is. A projekt, amelyben száz intézet közel ezer kutatója vesz részt, 600 millió euróba kerül - olvasható az ESA honlapján (http://www.esa.int/esaCP/index.html) és a BBC online hírszolgáltatásában.

Az Eukleidészt 1,2 méteres tükörátmérőjű távcsővel, valamint a látható fény és a közeli infravörös sugárzás tartományában működő kamerákkal, spektrométerrel rendelkezik majd. A teljes égbolt egyharmadát figyeli meg, tízmilliárd fényévnyi területen szétszórt kétmilliárd galaxist és a csillagvárosokkal kapcsolatos sötét anyagot kutatja.

Küldetésének célja, hogy feltárja, miként fejlődött a világegyetem szerkezete az univerzum történetének háromnegyedében.
Hirdetés

Az Eukleidész segítségével a tudósok a modern kozmológia egyik legfontosabb kérdésének megfejtését is remélik, azt, hogy miért tágul egyre nagyobb sebességgel a világegyetem, ahelyett, hogy lelassulna a benne lévő anyag gravitációs hatása alatt.

1998-ban fedezték fel a világegyetem gyorsuló tágulását, a kutatást tavaly fizikai Nobel-díjjal ismerték el, azonban a jelenség okait mind a mai napig nem sikerült feltárni.

Az Eukleidész segítségével az asztronómusok azt is tanulmányozzák, hogy miként befolyásolja a sötét energia a galaxisokat és galaxishalmazokat a világegyetemben. E megfigyelések révén a csillagászok reményei szerint közelebb kerülhetnek e rejtélyes erő igazi természetének és befolyásának megértéséhez.

"Az új űrteleszkóp segítségével többet megtudhatunk a világegyetem legsötétebb titkairól" - fogalmazott René Laureijs, az ESA Eukleidész-programjának kutatója.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Eukleidész-űrteleszkóp, sötét energia, világegyetem, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-06-21 08:37:01
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü