Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Szaturnuszénál kétszázszor nagyobb gyűrűrendszert birtokol egy fiatal, mindössze 16 millió éves csillag körül keringő távoli égitest, ez a Naprendszeren kívül felfedezett első gyűrűs bolyg - Csillagászat magazin
részletek »

A Szaturnuszénál kétszázszor nagyobb gyűrűrendszert birtokol egy távoli bolygó

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A Szaturnuszénál kétszázszor nagyobb gyűrűrendszert birtokol egy távoli bolygó
A Szaturnuszénál kétszázszor nagyobb gyűrűrendszert birtokol egy távoli bolygó
Fotó: Ron Miller
A Szaturnuszénál kétszázszor nagyobb gyűrűrendszert birtokol egy fiatal, mindössze 16 millió éves csillag körül keringő távoli égitest, ez a Naprendszeren kívül felfedezett első gyűrűs bolygó.
A Leideni Obszervatórium és a Rochesteri Egyetem kutatói az Astrophysical Journal számára írt tanulmányukban számolnak be felfedezésükről.

A J1407b katalógusjelű bolygó 420 fényévnyire van a Földtől. Gigantikus gyűrűrendszerét 2012-ben fedezte fel Eric Mamajek, a Rochesteri Egyetem professzora irányításával dolgozó nemzetközi kutatócsoport. A legújabb vizsgálatok pedig azt mutatták ki, hogy az égitestet legalább harminc gyűrű veszi körül. A rendszer átmérője 120 millió kilométer, vagyis kétszázszor nagyobb, mint a Szaturnuszt körülvevő gyűrűké - olvasható a ScienceDaily hírportálon és a Rochesteri Egyetem honlapján.
Hirdetés

A csillag túl messze van ahhoz, hogy közvetlenül meglehessen figyelni a gyűrűrendszert. Az asztronómusok így a távoli napfogyatkozásokat, a csillag fényének hirtelen változásait figyelték, ahogy az áthaladt a rendszeren.

"A gyűrűk a fény 95 százalékát képesek +blokkolni+ napokon keresztül. A napfogyatkozások alapján alkottuk meg a gyűrűrendszer modelljét" - magyarázta Eric Mamajek.

Az óriásbolygó tömege 10-40 Jupiter tömegének felel meg, s a gyűrűs planéta egy évtized alatt kerüli meg szülőcsillagát. A tudósok észlelték a gyűrűk közötti réseket is, ami azt jelenti, hogy égitest holdakkal is rendelkezik, amelyek két év alatt kerülik meg a J1407b katalógusjelű bolygót.

"A bolygókutatók évtizedek óta foglalkoznak azzal, hogy milyenek lehettek ifjúkorukban a Jupiterhez és a Szaturnuszhoz hasonlatos bolygók. A J1407b katalógusjelű bolygó felfedezéséig azonban sohasem sikerült megfigyelni ilyen gyűrűrendszert" - emelte ki Eric Mamajek, hozzátéve, hogy idővel, néhány millió év leforgása alatt a gyűrűk elvékonyodnak, majd eltűnnek, mivel anyagukból holdak formálódnak.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - bolygó, gyűrűrendszer, kutatás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-01-28 17:47:23
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü