Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Tejútrendszer központjában terpeszkedő fekete lyuk, a Sagittarius A (Sgr A) falatozását kapta lencsevégre az amerikai röntgencsillagászati műhold, a NuSTAR űrteleszkóp. - Csillagászat magazin
részletek »

A Tejútrendszer fekete lyukát falatozás közben kapták lencsevégre

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A Tejútrendszer fekete lyukát falatozás közben kapták lencsevégre
A Tejútrendszer fekete lyukát falatozás közben kapták lencsevégre
A kép illusztráció
A Tejútrendszer központjában terpeszkedő fekete lyuk, a Sagittarius A (Sgr A) "falatozását" kapta lencsevégre az amerikai röntgencsillagászati műhold, a NuSTAR űrteleszkóp.
A 165 millió dolláros feketelyukvadász NuSTAR-t (Nuclear Spectroscopic Telescope Array/Nukleáris Spektroszkóp-távcsőrács) ez év június 13-án bocsátották fel. Az 550 kilométeres magasságban keringő űrteleszkóp kétévesre tervezett küldetése során a röntgentartomány nagyobb energiájú, a gammasugárzáshoz közelebbi tartományában lévő, úgynevezett kemény röntgensugárzási forrásokat keresi, azt kutatva, hogyan formálódnak és növekednek a fekete lyukak, valamint azt, hogy ezek a folyamatok miként hatnak az otthonukként szolgáló galaxisokra.

Az aktív fekete lyukak igyekeznek felfalni a közelükbe kerülő csillagokat, gázokat, s miközben behabzsolják felhevült anyagot, röntgensugárzást bocsátanak ki. A Tejútrendszerben "éldegélő" Sgr A más galaxisokat uraló fekete lyukakkal ellentétben viszonylag nyugodt, rossz az "étvágya", általában "szendereg", s csak időnként bocsát ki sugárzást, majd ismét "álomra hajtja a fejét" - olvasható a PhysOrg (http://phys.org/270284430.html) tudományos hírportálon.
Hirdetés

A NuSTAR a másik amerikai röntgencsillagászati műholddal, a Chandra űrteleszkóppal, amely a röntgensugárzás "lágyabb" tartományaiban végez megfigyeléseket, valamint a hawaii Keck Obszervatórium infravörös távcsövével egy időben "meredt" két napon át a fekete lyukra júliusban.

"Szerencsénk volt, mert a megfigyelési idő alatt sikerült észlelnünk a röntgensugárzást. A csillagászok már régóta feltételezik, hogy a fekete lyukak falatozás közben kemény röntgensugárzást bocsátanak ki, de a NuSTAR az első teleszkóp, amely eléggé érzékeny ahhoz, hogy észlelje is azt" - hangsúlyozta Fiona Harrison, a NuSTAR-projekt vezető kutatója és Chuck Hailey, a team tagja. A tudósok szerint a mostani megfigyelések során nyert adatok segítenek jobban megérteni a galaxisunk szívében élő óriás "nyugodt" természetét, amely csak időnként "kap be egy-egy falatot", hogy aztán ismét elszenderedjen.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Tejútrendszer, fekete lyuk, NuSTAR űrteleszkóp, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-10-25 09:29:33
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü