Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Tejútrendszer ikertestvérét kapta lencsevégre a Hubble űrteleszkóp. A színpompás felvételen az NGC 1073 katalógusjelű spirálgalaxis látható, amely a Cethal (Cetus) csillagképben, 55 millió - Csillagászat magazin
részletek »

A Tejútrendszer ikertestvérét kapta lencsevégre a Hubble űrteleszkóp

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A Tejútrendszer ikertestvérét kapta lencsevégre a Hubble űrteleszkóp
A Tejútrendszer ikertestvérét kapta lencsevégre a Hubble űrteleszkóp
A Tejútrendszer
A Tejútrendszer "ikertestvérét" kapta lencsevégre a Hubble űrteleszkóp. A színpompás felvételen az NGC 1073 katalógusjelű spirálgalaxis látható, amely a Cethal (Cetus) csillagképben, 55 millió fényévnyire van a Földtől - olvasható a Space.com (http://www.space.com) űrkutatási hírportálon.
Az NGC 1073 a küllős spirálgalaxisok családjába tartozik, amelyekben a mag egy egyenes, csillagokból és csillagközi anyagból álló struktúra, a küllő közepén van. A spirálkarok a küllő végeitől indulnak.
A küllő a feltételezések szerint a galaxisok korosodásával alakul ki, mivel a világegyetem korai szakaszából származó, igen távoli és halovány csillagvárosok négyötöde nem rendelkeznek ilyen struktúrával. Ugyanakkor a "jelenkori" spirálgalaxisok kétharmada már küllős.

Ezt az elméletet támasztja alá az a tény is, hogy általában a küllővel rendelkező galaxisok zsúfolva vannak idősebb, vöröses színben látható csillagokkal, és kevesebb közöttük az olyan galaxis, amelyben kéken világító, forró fiatal csillagok lakoznak.
A Hubble felvételén látható egy "érdes" gyűrű, amely a galaxist öleli körül, a képződményt a születőben lévő csillagok alkotják. A gyűrű belsejében egy fényes röntgenforrás ragyog: az IXO 5 katalógusjelű képződmény nagy valószínűséggel egy kettős rendszer, amelyet egymás körül keringő csillag és fekete lyuk alkot.
Hirdetés

A felvétel felső részében több, vöröses árnyalatú objektum látható, ezek mindegyike távoli galaxis, amelyek lényegesen messzebb vannak a Földtől, mint az NGC 1073.
A Hubble "éles szeme" további három fényes objektumot is "észrevett", ezek kvazárok, csillagszerűnek tűnő rádióforrások
sok milliárd fényévnyire a Földtől. A kvazárok ragyogásukat a központjukban "terpeszkedő" masszív fekete lyukakba hulló felhevült anyagnak köszönhetik.

"A galaxishoz való közelségük és fényességük miatt azt hihetnénk, hogy az NGC 1073 részei, a valóságban ezek a világegyetemben megfigyelhető legtávolabbi objektumok közé tartoznak" - hangsúlyozza a Hubble-kutatócsapat, amely szerint a Tejútrendszerhez hasonlatos galaxisok megfigyelése révén sokat megtudhatnak a tudósok az emberiség galaktikus hazájáról.
"A Tejútrendszert csak belülről figyelhetjük meg, az NGC 1073 viszont lehetőséget ad a +külső+ megfigyelésre" - tették hozzá a csillagászok.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Tejútrendszer, Hubble űrteleszkóp, kutatás, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-02-06 18:46:38
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü