Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) reaktiválja WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) nevű infravörös csillagászati műholdját, hogy a 2011-ben nyugdíjazott űrteleszkóp hároméves missz - Csillagászat magazin
részletek »

Aszteroida-vadász lesz a NASA nyugdíjazott űrteleszkópjából

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Aszteroida-vadász lesz a NASA nyugdíjazott űrteleszkópjából
Aszteroida-vadász lesz a NASA nyugdíjazott űrteleszkópjából
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) reaktiválja WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) nevű infravörös csillagászati műholdját, hogy a 2011-ben nyugdíjazott űrteleszkóp hároméves misszió keretében kutassa a Földre esetlegesen veszélyt jelentő aszteroidákat.
A WISE műhold emellett a hivatal egyik jövőbeli programjához fog célpontokat keresni: a NASA tervei szerint automata űrhajót küld egy kisebb aszteroidához, hogy közelebb hozza azt, vagy egy részét a Földhöz. A hivatal asztronautái ezután meglátogathatják az "áttelepített" aszteroidát a NASA mélyűr küldetésekre kifejlesztett Orion kapszulájának próbarepülése során, amelyre a tervek szerint 2021-ben kerül sor.

A WISE űrteleszkóp 2009 decembere és 2011 februárja között kutatta az égboltot. A szakemberek összesen több mint 560 millió égitestet katalogizáltak a műhold segítségével. A NASA a jövő hónapban "ébreszti fel" a teleszkópot, amelyet három évig fog működtetni, nagyjából ötmillió dolláros éves költséggel - mondta a hivatal szóvivője, Dwayne Brown.
Hirdetés

A NASA eddig a 95 százalékát megtalálta azoknak a Földhöz közeli aszteroidáknak, amelyek egy kilométernyi, vagy nagyobb átmérővel rendelkeznek és nagyjából félúton jár azon 15 éves erőfeszítésében, hogy feltérképezze azon Földhöz közeli égitestek 90 százalékát, amelyek átmérője nagyjából 140 méter.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - NASA, WISE, űrteleszkóp, aszteroidavadász
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-08-23 07:57:40
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü