Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az eddigi legélesebb felvételeket készítette el a napkoronáról, a Nap légkörének legkülsőbb rétegéről a NASA Hi-C teleszkópja. - Csillagászat magazin
részletek »

Az eddigi legélesebb képeket készítette a napkoronáról a NASA teleszkópja

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Az eddigi legélesebb képeket készítette a napkoronáról a NASA teleszkópja
Az eddigi legélesebb képeket készítette a napkoronáról a NASA teleszkópja
Az eddigi legélesebb felvételeket készítette el a napkoronáról, a Nap légkörének legkülsőbb rétegéről a NASA Hi-C teleszkópja.
A 210 kilogrammos nagy felbontású műszer, a High Relotution Coronal Imager július 11-én a NASA rakétáján tett valamivel több mint tízperces űrutazást, a 620 másodperc alatt 165 felvételt készített, vagyis alig öt másodpercenként egyet - olvasható a NASA honlapján
(http://www.nasa.gov/home/hqnews/2012/jul/HQ_12-246_SOLAR_HI-C.html).


A NASA tudósai által "forradalminak" nevezett, rendkívül éles felvételek segítenek a jobban megérteni a Nap légkörének viselkedését és befolyását a Föld kozmikus környezetére.

"Ez egy kivételes műszer, amelyet a legmegfelelőbb pillanatban juttattuk a világűrbe. Az intenzív naptevékenységnek köszönhetően egy aktív napfoltra fókuszálhattunk" - hangsúlyozta Jonathan Cirtain, a NASA Marshall űrrepülési központjának vezető napfizikusa.
Hirdetés

Magyarázata szerint a Hi-C segítségével ötször nagyobb felbontású felvételeket lehet készíteni, mint a NASA napkutató műholdján működő AIA (Atmospheric Imaging Assembly) légköri képalkotó műszeregyüttessel.

Míg a fény tízféle tartományában működő AIA 1086 kilométer átmérőjű képződményeket képes élesen megkülönböztetni a Nap felszínén, a Hi-C 217 kilométereseket is észlel, azonban csupán az extrém ibolyántúli tartományban végez megfigyeléseket. A fény e magasabb energiájú hullámhossza optimális a forró, millió fokos napkorona megfigyelésére.

A műszer nagy felbontóképességét az űrkutatás számára valaha készített legpontosabb kivitelű tükrök teszik egyebek közt lehetővé.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - NASA, Nap, felvétel, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-07-24 08:30:19
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü