Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az eddigi legfiatalabb pulzárt, azaz gyorsan forgó neutroncsillagot fedezték fel az M83 spirálgalaxisban, amely 15 millió fényévnyire van a Földtől. - Csillagászat magazin
részletek »

Az eddigi legfiatalabb pulzárt fedezték fel egy távoli galaxisban

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Az eddigi legfiatalabb pulzárt fedezték fel egy távoli galaxisban
Az eddigi legfiatalabb pulzárt fedezték fel egy távoli galaxisban
Az eddigi legfiatalabb pulzárt, azaz gyorsan forgó neutroncsillagot fedezték fel az M83 spirálgalaxisban, amely 15 millió fényévnyire van a Földtől.
A NASA röntgencsillagászati műholdjával, a Chandra űrteleszkóppal végzett kutatások eredményei a The Astrophysical Journal folyóiratban látnak napvilágot.

Ötvenöt évvel ezelőtt fedeztek fel egy csillag végső ellobbanását, egy szupernóvát az M83 galaxisban, amelyet az SN 1957D katalógusjel alatt jegyeztek be. Ez egyike azon kevés, a Tejútrendszeren kívül lévő szupernóváknak, amelyek évtizedekkel a robbanás után egyaránt észlelhetők rádiótartományban és a látható fény tartományában. 1981-ben a csillagászok rádiótartományban végzett megfigyelések során még észlelték a felrobbant csillagot. 1987-ben a maradványokat a látható fény tartományában detektálták, évekkel azután, hogy a robbanás fénye már észlelhetetlenné vált - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon (http://phys.org/news/2012-07-x-rays-young-supernova-remnant.html).
Hirdetés

A Chandra 2000-ben és 2001-ben rövid megfigyeléseket végzett, amelyek során nem észlelte, hogy az SN 1957D röntgensugárzást bocsátana ki. Az űrteleszkóp azonban 2010-ben és 2011-ben ismét az M83 galaxist "vette célba", elvégezve egy Tejútrendszeren kívüli csillagváros eddigi "legmélyebb" röntgencsillagászati elemzését. A legújabb felvételeken feltűnik az SN 1957D, amely a galaxis spirálkarjának belső pereménél, a csillagváros középpontja felett bújik meg. Az általa kibocsátott alacsony, közepes és magas energiájú röntgensugárzás vörös, zöld és kék színben pompázik.

A röntgensugárzás eloszlása arra utal, hogy az SN 1957D egy gyorsan forgó, sűrű neutroncsillagot, azaz pulzárt tartalmaz.

Ha a felvételek elemzése helytállónak bizonyul, az SN 1957D-ben észlelt pulzár, amelyet 55 éves korában figyeltek meg, a valaha látott legfiatalabb lesz. Az M100 galaxis is tartalmazhat a legfiatalabb pulzár címre "pályázó" jelöltet, ám a tudósok még nem bizonyosodtak meg arról, hogy az SN 1979C katalógusjelű képződményben megfigyelt objektum valóban pulzár-e, vagy egy fekete lyuk.

A Hubble űrteleszkóp által készített felvételeken az látható, hogy az SN 1957D-t létrehozó robbanás "törmeléke" egy olyan csillaghalmaz közelében helyezkedik el, amelynek kora nem éri el még a 10 millió évet sem. E csillagok közül soknak a tömege tizenhétszer múlja felül a Napét. Az ekkora tömegű csillagokat éri oly tragikus vég, mint az SN 1957D képződményt eredményező napét.

Neutroncsillagok: nagy mennyiségű szabad neutront tartalmazó maradványcsillagok.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Csillagászat, pulzár, legfiatalabb, felfedezés, Hubble űrteleszkóp
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-08-01 09:06:36
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü