Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az eddig ismert leghatalmasabb galaxismagot fedezte fel a Hubble-űrteleszkóp. - Csillagászat magazin
részletek »

Az eddigi leghatalmasabb galaxismagot fedezte fel a Hubble-űrteleszkóp

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Az eddigi leghatalmasabb galaxismagot fedezte fel a Hubble-űrteleszkóp
Az eddigi leghatalmasabb galaxismagot fedezte fel a Hubble-űrteleszkóp
A kép illusztráció
Az eddig ismert leghatalmasabb galaxismagot fedezte fel a Hubble-űrteleszkóp.
Az A2261-BCG egy elliptikus galaxis, amely hárommilliárd fényévnyire van a Földtől. A csillagváros átmérője egymillió fényév, furán felfúvódott magjáé pedig tízezer fényév, vagyis háromszor nagyobb, mint más extrémfényes galaxisé - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon (http://www.space.com/18226-giant-galaxy-core-black-hole-hubble.html).

"Hihetetlenül hatalmas maggal rendelkezik, ami a Tejútrendszernél tízszer nagyobb galaxis esetében is szokatlan" - hangsúlyozta Tod Lauer, a The Astrophysical Journal című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

A mag szokatlanul felpuffadt, ugyanakkor nem figyelhető meg a fekete lyuk létét eláruló akkréciós (anyagbefogási) korong sugárzása, amelyen keresztül folyamatosan anyag áramlik az objektumba. Utóbbi hiánya meglepetésként szolgált a csillagászoknak, hiszen az általánosan elfogadott nézetek szerint a galaxisok központját szupermasszív fekete lyuk uralja.

"Nem állíthatjuk, hogy nincs fekete lyuk, ám a Hubble tanúsága szerint a középpontban nem tömörülnek csillagok sem" - magyarázta Tod Lauer.
Hirdetés

A csillagász szerint a galaxismag felpuffadását két fekete lyuk összeolvadása okozhatta, ezek tömege egyenként sok milliárdszor múlta felül a Napunkét. Ez kétféle módon történhetett: az egyik fekete lyuk a másikba zuhant, a folyamat keltette gravitációs hatás "megkavarta" és szétszórta a csillagokat. A szupermasszív fekete lyuk viszont mind a mai napig a galaxis központjában "lapul".

A másik forgatókönyv szerint az összeolvadás keltette erős gravitációs hullámok kilökték az egybeforrt fekete lyukat a galaxisból. "A fekete lyuk óriási gravitációs erejénél fogva egyfajta horgonyként szolgál a csillagok számára. Fekete lyuk hiányában sokkal kisebb a tömeg, nincs, ami egyben tartsa a csillagokat, amelyek így szétszélednek, tovább puffasztva a galaxis magját" - fogalmazott az asztronómus.

A kutatócsoport a továbbiakban az A2261-BGC katalógusjelű galaxisban az esetlegesen mégis létező fekete lyukra utaló jeleket keresi. A csillagászok azt remélik, hogy a fekete lyukba beözönlő anyag rádiósugárzást generál, ezért az Új-Mexikóban felépített, rádiósugárzást mérő nagyon nagy rádióteleszkóp-rendszer (Very Large Array) segítségével figyelik a galaxist.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Hubble-űrteleszkóp, galaxismag, felfedezés, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-10-30 09:06:04
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü