Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Csillagászati megfigyelések, önjáró bolygókutató robotok irányítása, a kozmikus társkeresésről szóló kerekasztal-beszélgetés szerepel egyebek közt a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) idei - Csillagászat magazin
részletek »

Az első magyar műholdról az űrtáborban

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Az első magyar műholdról az űrtáborban
Az első magyar műholdról az űrtáborban
Csillagászati megfigyelések, önjáró "bolygókutató" robotok irányítása, a kozmikus társkeresésről szóló kerekasztal-beszélgetés szerepel egyebek közt a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) idei űrtáborának programján, amelyből nem hiányozhat az első magyar műholdról, a MaSat-1-ről szóló előadás sem.
A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta nyaranta rendezi meg az űrkutatás, az űrtevékenység iránt érdeklődő 14-18 éves fiatalok részére a nyári tábort, amelynek az idén Kecskemét ad otthont július 1. és 7. között. A rendezvénynek a határainkon túlról (a Vajdaságból és Kárpátaljáról) is lesznek résztvevői - olvasható a MANT közleményében.

A dokumentum szerint a középiskolás diákokat számos izgalmas program várja - bővíthetik az űrtevékenységgel, az űrkutatás változatos alkalmazásaival kapcsolatos ismereteiket. A 2012-es tábor tervezett programjában szerepelnek egyebek közt csillagászati megfigyelések, a kecskeméti Planetárium és a repülőtér meglátogatása, önjáró "bolygókutató" robotok irányítása. A diákok érdekes előadásokat hallhatnak a például a Naprendszer változatos világáról, a Marsra augusztusban leszálló amerikai Mars Science Laboratory űrszondáról, a műholdas távközlésről, űreszközök építéséről. Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója pedig Stonehenge-től a kozmológiai Nobel-díjig címmel tart előadást.
Hirdetés

"Természetesen az Űrtáborból sem hiányozhat az első magyar műhold. Az idén pályára állított Masat-1-et bemutató előadás is elhangzik, de a műhold két átvonulása között a csapatoknak megoldandó feladatuk is lesz. Nem csak a kis magyar műegyetemi műhold alkotói, de más fiatal, pályájukat kezdő hazai kutatók is ellátogatnak a diákokhoz, hogy személyes példájukkal is bemutassák, miképpen válhat valakiből űrszakember" - olvasható a közleményben.

A űrtábor résztvevői csapatokba szervezve, játékos formában mérhetik össze tudásukat, ügyességüket és szerencséjüket. A diákok megismerkednek a környék nevezetességeivel is - lesz például "Naprendszer-séta" Kecskeméten, de kirándulásnak a közeli Lakitelekre, a Népfőiskolára, ahol a tervek szerint Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is köszönti az űrtábor lakóit.

Az űrtábor nem csak a táborlakóknak szól, az érdeklődőknek ismert hazai szakemberek tartanak ingyenes előadásokat az első magyar műholdról, a csillagászati világképünk változásairól az ókortól az űrkorszakig, valamint "magyarokról égen és földön".

Az űrtáborral kapcsolatos információ a http://www.mant.hu/magyarurtabor címen érhető el.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Űrtábor, csillagászat, magyar, műhold
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-06-24 08:36:51
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü