Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Zöld jelzést adott az Európai Űrügynökség (ESA) szerdán arra, hogy a Rosetta űrszonda az elsődleges landolási helyre irányítsa Philae leszállóegységét a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön - Csillagászat magazin
részletek »

Az elsődleges landolási helyre száll le a Rosetta űrszonda leszállóegysége

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Az elsődleges landolási helyre száll le a Rosetta űrszonda leszállóegysége
Az elsődleges landolási helyre száll le a Rosetta űrszonda leszállóegysége
Zöld jelzést adott az Európai Űrügynökség (ESA) szerdán arra, hogy a Rosetta űrszonda az elsődleges landolási helyre irányítsa Philae leszállóegységét a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön november 12-én.
Az elsődleges leszállási hely, az úgynevezett J-pont az üstökösmag "fején" helyezkedik el, a szakemberek azután döntöttek véglegesen mellette, hogy október 14-én áttekintették a készültséget a leszállásra - olvasható az ESA honlapján. (www.esa.int)

Ez lesz az első alkalom, hogy ember alkotta eszköz landol egy üstökös magján, hogy elemezze a mag ősi, a Naprendszer születésének idejéből származó anyagát.
Hirdetés

Amióta a Rosetta-űrszonda 2014 augusztusában elérte a 67P/Csurjumov-Geraszimenkót, az ESA szakemberei folyamatosan elemzik az üstököst.

Ezzel egy időben a Rosetta egyre közelebb kerül az üstököshöz, augusztus 6-án 100 kilométerre volt az üstökösmagtól, jelenleg már 10 kilométeres távolságban tartózkodik. Ez tette lehetővé, hogy jobban felmérjék az elsődleges és másodlagos landolási helyeket.

A J-pont kiválasztásával a leszállás időbeli eseményeit is megerősítették: a Rosetta november 12-én közép-európai idő szerint 9 óra 35 perckor indítja el mintegy 22,5 kilométeres távolságból a Philaét. A leszállás körülbelül hét óra múlva, 16 óra 30 perckor várható. A leszállást megerősítő jel 28 perc 20 másodperc alatt ér a Földre, valamikor 17 óra körül.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Rosetta űrszonda, leszállóegység, elsődleges landolási hely
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-10-15 19:15:19
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü