Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kovács Tamás Iván a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg az FP7 Space elnevezésű kétnapos európai űrkutatás - Csillagászat magazin
részletek »

Az európai versenyképességet növelik az űrkutatásban elért eredmények

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Az európai versenyképességet növelik az űrkutatásban elért eredmények
Az európai versenyképességet növelik az űrkutatásban elért eredmények
Az európai versenyképességet növelik az űrkutatásban elért eredmények
Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg az FP7 Space elnevezésű kétnapos európai űrkutatási konferenciát 2011. május 12-én, Budapesten - tudatta az Objektív Hírügynökséggel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.
A helyettes államtitkár megnyitó beszédében hangsúlyozta: az űrtechnológiai eszközök fejlesztésébe való befektetések a gazdaság számos területén gyorsan megtérülnek. Az Európai Unió ezért innovációs törekvéseiben egyre nagyobb hangsúlyt helyez az űrkutatásban rejlő lehetőségek kiaknázására.

A kulcsfontosságú technológiák kidolgozása az űripar számára életbevágóan fontos, így közösségi szinten kiemelt feladat a kutatási és innovációs alapok közös stratégiai kereteinek meghatározása - tette hozzá Kovács Tamás Iván.

A konferencia a 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó FP7 (Kutatási és Technológiafejlesztési Hetedik Keretprogram) szakmai eredményeire és megvalósítandó terveire fókuszál. A kutatási keretprogram két fő stratégiai célkitűzése az európai ipar tudományos és technológiai bázisának erősítése, valamint nemzetközi versenyképességének ösztönzése az EU politikáit támogató kutatás-fejlesztés előmozdítása mellett.
Hirdetés

Kovács Tamás Iván jelezte: a magyar soros elnökség alatt megkezdődött a következő keretprogram (FP8 - Common Strategic Framework) kidolgozása is. Jó esély van arra, hogy a Versenyképességi Tanács május 31-i ülésén elfogadják az európai űrpolitikával kapcsolatos tanácsi következtetéseket, amelybe többek között beépülnek az FP7 megvalósításáról szóló, a budapesti konferencián összegzett szakmai tapasztalatok is.

A helyettes államtitkár rámutatott, hogy Magyarország több sikert is elért űrtechnológiai programokban (például a HAMLET-projekt keretében a Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutatóintézetének részvételével kifejlesztett eszközzel az asztronauták szervezetét érő kozmikus sugárzás eloszlását vizsgálják a Nemzetközi Űrállomáson). Ugyanakkor a magyar pályázati részvétel az FP7 keretprogram Űrkutatási fejeltében jelentősen elmarad a várakozásoktól, így azt a jövőben növelni kell a high-tech ipar versenyképességet fokozó hatásainak elérése érdekében.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - űrkutatás, Európa, konferencia, űripar, Gyürky László
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-05-13 21:05:43
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü