Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az év legnagyobb teliholdját tekinthetjük meg szombat éjszaka, idén ekkor lesz ugyanis a legközelebb az égitest bolygónkhoz. A Hold látszó mérete mintegy 14 százalékkal lesz nagyobb, és 30 % - Csillagászat magazin
részletek »

Az év legnagyobb teliholdja - szuperhold lesz szombat éjjel

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Az év legnagyobb teliholdja - szuperhold lesz szombat éjjel
Az év legnagyobb teliholdja - szuperhold lesz szombat éjjel
Az év legnagyobb teliholdját tekinthetjük meg szombat éjszaka, idén ekkor lesz ugyanis a legközelebb az égitest bolygónkhoz. A Hold látszó mérete mintegy 14 százalékkal lesz nagyobb, és 30 %-kal fényesebbnek látjuk az átlagosnál. Az úgynevezett „szuperhold” jelenség kialakulását péntek este az újszegedi csillagvizsgálóból is figyelemmel kísérhetik az érdeklődők.
A nyári napforduló, június 21-e után szombaton egy különleges csillagászati eseményt is megfigyelhetünk: a Hold a Földnek a Nappal ellentétes oldalán helyezkedik majd el, vagyis telihold lesz. Ilyenkor a legfényesebb és legfeltűnőbb az égen, derült idő esetén egész éjszaka megfigyelhető. Ezen a hétvégén az átlagosnál is valamivel feltűnőbb, amit néhol szuper teliholdnak is neveznek - noha semmilyen különleges tulajdonsága vagy következménye nincsen.

A Hold elliptikus pályán kering a Föld körül. Ennek eredményeként földtávolsága 356 ezer 410 kilométer és 406 ezer 680 kilométer között változik. Ezen a hétvégén éppen földközelben jár, amikor telehold fázist mutat, így most lesz a legfényesebb 2013-ban.
Hirdetés

Szombaton a Hold látszó mérete mintegy 14 %-kal lesz nagyobb, és 30 %-kal lesz fényesebb, mint átlagosan. A fázisától függetlenül a Hold akkor a legfeltűnőbb, amikor alacsonyan van az égen, tehát holdkeltéhez vagy holdnyugtához közel jár - ekkor ugyanis a tereptárgyakhoz tudjuk viszonyítani méretét, és agyunk látszólag nagyobbnak érzékeli azt, mint amikor magasan jár az égen.

A Hold folyamatosan árapályhatást fejt ki bolygónkra. Ennek keretében nemcsak a világtenger szintje emelkedik és süllyed periodikusan, hanem a szilárd kőzetburokban is történnek mozgások. Az árapály - a Hold távolságától függetlenül - mindig telihold és újhold idején a legnagyobb, mivel ekkor a Hold a Nappal egy vonalba kerül, és a két égitest árapálykeltő hatása összeadódik.

A hétvégi szuper telihold idején elméletileg valamivel még nagyobb lehet az árapály a szokásosnál, az ilyen események azonban eddig sem okoztak katasztrófákat.

A csillagvizsgálóból is lehet kémlelni az eget
Pénteken este 7-től késő éjszakáig nyitva lesz az újszegedi Kertész utcában lévő csillagvizsgáló, ahonnan - ha az időjárás nem szól közbe - jól figyelemmel lehet majd kísérni a szuperhold-jelenség kialakulását. A csillagvizsgálóban az égbolt fürkészése mellett előadásokat is hallgathatnak a téma iránt érdeklődők.
- ÖS -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Szuperhold, méret, fényesség, telihold, szombat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-06-21 21:51:40
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü