Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A NASA új marsjárójának, a Curiosity-nek (Kíváncsiság) a megérkezését a vörös bolygóra élőben figyelhetik vasárnap éjjel óriási LED-képernyőn a New York-i Times Square-en. - Csillagászat magazin
részletek »

Az új marsjáró landolását a Times Square-en követhetik élőben a New York-iak

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Az új marsjáró landolását a Times Square-en követhetik élőben a New York-iak
Az új marsjáró landolását a Times Square-en követhetik élőben a New York-iak
A NASA új marsjárójának, a Curiosity-nek (Kíváncsiság) a megérkezését a vörös bolygóra élőben figyelhetik vasárnap éjjel óriási LED-képernyőn a New York-i Times Square-en.
Az élő adás helyi idő szerint augusztus 5-én este 11.30-kor (közép-európai idő szerint 6-án reggel 5.30-kor) kezdődik és másnap hajnali négyig (délelőtt 10-ig) tart. A landolást közép-európai idő szerint augusztus 6-án, 7 óra 31 percre tervezik, ami keleti idő szerint 1.31 - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon (http://www.space.com/16833-mars-rover-landing-times-square-nyc.html).

"Egy olyan városban, amely sohasem alszik, az emblematikus Times Square lesz a legmegfelelőbb hely a New York-iak számára, hogy részesei legyenek ennek a történelmi eseménynek" - hangsúlyozta John Grunsfeld, a NASA tudományos programjainak helyettes vezetője.
Hirdetés

Hozzátette: az amerikai történelem összes nagy eseménye valamiképp kapcsolódik a Times Square-hez.

"Úgy gondolom, hogy most sincs ennél megfelelőbb hely az ünneplésre" - vélekedett John Grunsfeld.

A Mini-Cooper méretű marsjáró csaknem két földi évet tölt a Marson, ahol a 155 kilométer átmérőjű Gále-kráterben vizsgálódva próbálja megfejteni a bolygó egyik legnagyobb rejtélyét, hogy lehetett-e víz, esetleg még élet is az égitesten.

A 2,5 milliárd dolláros összköltségű program keretében tavaly november 26-án indították útjára a Curiosity-t (Mars Science Laboratory/ Marsi Tudományos Laboratórium). A marsjáró 567 millió kilométeres útját befejezve egy bonyolult manőverrel landol: a csaknem egytonnás járművet hőpajzsos fékezés után egy 16 méter átmérőjű szuperszonikus ejtőernyő szállítja a leszállásra kijelölt hely közelébe, ezt követően egy fékezőrakétákkal ellátott platform, az égi daru (sky crane) ereszti le a talajra.

Amennyiben a landolás sikeres lesz, a nézők azt is nyomon követhetik, hogy miként veszik a NASA szakemberei a marsjáró első üzeneteit a bolygóról.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Csillagászat, űrkutatás, Marsjáró, élő közvetítés, NASA
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-08-02 08:27:13
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü