Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
...gömbölyűbb alakot vesz fel a súlytalanságban. Ezt tizenkét „kísérleti alany” vizsgálatából állapították meg. - Csillagászat magazin
részletek »

Az űrhajósok szíve...

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Az űrhajósok szíve...
Az űrhajósok szíve...
...gömbölyűbb alakot vesz fel a súlytalanságban. Ezt tizenkét „kísérleti alany” vizsgálatából állapították meg.
A NASA által támogatott amerikai kutatócsoport eredményei általában a szív- és érrendszeri betegségek kezelése szempontjából is hasznosak lehetnek - nem csak űrbéli, de földi páciensek számára. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 12 lakóján azt vizsgálták, hogy a hosszú időtartamú súlytalanság miképpen hat a szívre. A fellépő változások akár szívproblémákat is okozhatnak. Különösen érdekes a kérdés, ha a jövőben esedékes még hosszabb űrutazásokra, például a Mars meglátogatására gondolunk.

A kutatócsoport betanította a kísérletben részt vevő űrhajósokat, hogy az ISS fedélzetén található ultrahangkészülékkel megvizsgálják saját szívüket. Az ultrahangos felvételeket nem csak az űrrepülés közben, de előtte és utána is elkészítették. Az eredmények azt mutatták, hogy a űrhajósok szívének alakja jellegzetes változáson ment át, gömbölyűbbé vált. Az orvoscsoport vezetője szerint a súlytalanságban a vérkeringés fenntartása könnyebb, a szívre kevesebb munka hárul. Így a szívizom tömege csökkenni kezd. Hogy ez ellen a hatás ellen küzdjenek, először meg kell állapítani a mértékét, majd megfelelő testedző gyakorlatokat kell összeállítani.
Hirdetés

Az eredmény fontossága abban rejlik, hogy a kutatók a mérésekkel igazolni tudták a projekt keretében megalkotott matematikai modelljük helyességét. Ha pedig a számítások működnek a gyakorlatban, akkor az hozzájárulhat a Földön előforduló szív- és érrendszeri betegségek jobb megértéséhez és így hatásosabb kezeléséhez. A csoport most épp ezen, a modell kiterjesztésén dolgozik.

A megfigyelések azt mutatják, hogy az űrhajósok szívalakváltozása nem maradandó, a Földre való visszatérésük után rövid idővel helyreáll a normális állapot. A repülés alatt és után egyébként egy sor kardiológiai eredetű panasszal küzdenek az űrben járt emberek.

Frey Sándor
(Kép: Imperial College London) (Kép: Imperial College London)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - NASA, űrhajósok, szív, alak
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-04-14 07:36:58
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü