Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén közép európai idő szerint szerdán elindult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Szojuz TMA-10-es jelzé - Csillagászat magazin
részletek »

Bajkonurról elindult a Nemzetközi Űrállomás újabb legénységét szállító orosz űrhajó

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Bajkonurról elindult a Nemzetközi Űrállomás újabb legénységét szállító orosz űrhajó
Bajkonurról elindult a Nemzetközi Űrállomás újabb legénységét szállító orosz űrhajó
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén közép európai idő szerint szerdán elindult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Szojuz TMA-10-es jelzésű orosz űrhajó.
Oleg Kotov, Szergej Rjazanszkij és Michael S. Hopkins űrhajója néhány perccel a felbocsátás után Föld körüli pályára állt. Az űrhajó négy fordulatot tesz meg a Föld körül, és az indítás után hat órával csatlakozik az űrállomáshoz. A dokkolás után körülbelül másfél-két órával szállhatnak át az ISS-be, ahol Fjodor Jurcsihin orosz, Luca Parmitano olasz és Karen Nyberg amerikai űrhajós várja az új legénységet.


A most elindult három asztronauta a tervek szerint 168 napot tölt az űrben. Ez idő alatt három alkalommal tesznek majd űrsétát.
Hirdetés

Különleges feladattal is megbízták őket. November 9-re tervezett űrsétájukra magukkal viszik azt az olimpiai fáklyát, amelyet október 7-én Moszkvában indítanak útjára és 2900 oroszországi településre visznek el. A fáklyát a Nemzetközi Űrállomásra a Szojuz TMA-11-es számú űrhajó juttatja majd el. Az olimpiai jelképpel végzendő űrsétát élő adásban közvetítik majd a Roszkozmosz honlapján és az egyik orosz televízióban is. A fáklyát Fjodor Jurcsihin viszi majd vissza a Földre, mert abból gyújtják meg 2014 februárjában a Szocsiban rendezendő téli olimpia nagy lángját.

A Szojuz TMA-10-es jelzésű űrhajótest egy részét kívülről a 2014-es Szocsi téli olimpia színeivel díszített plakátsávval vonták be.

Az 1965-ös születésű Oleg Kotov orvos-űrhajós már két alkalommal dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson. 2007-ben több mint 196 napot, 2009-ben pedig 163 napot. A nagy gyakorlattal rendelkező orosz űrhajós három űrsétát tett a két utazás alatt.

Szergej Rjazanszkij 1974-ben született, orvos-biológus. Részt vett a Mars-500-as földi kísérletben. 2010-ben nevezték ki kutató-űrhajósnak. Az orosz asztronautának ez lesz az első űrrepülése.

Michael S. Hopkins amerikai űrhajós 1968-ban született Libanonban, berepülő pilóta volt, és korábban a Pentagonban dolgozott. Ő is először jár az űrben.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Nemzetközi Űrállomás , űrhajó, Szojuz TMA-10
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-09-27 07:30:32
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü