Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
India célja, hogy negyedik űrhatalomként saját erőből embereket juttasson a világűrbe. Kérdéses ugyanakkor a pénzügyi támogatás... - Csillagászat magazin
részletek »

Bemutatták az indiai űrkabint

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Bemutatták az indiai űrkabint
Bemutatták az indiai űrkabint
India célja, hogy negyedik űrhatalomként saját erőből embereket juttasson a világűrbe. Kérdéses ugyanakkor a pénzügyi támogatás...
A cél megvalósításához vezető út egyik fontos állomása volt februárban a majdani indiai űrhajósoknak helyet adó, hazai tervezésű és gyártású kabin prototípusának ünnepélyes bemutatása. Az Indiai Űrügynökség (Indian Space Research Organization, ISRO) űrkapszulája két-három ember alacsony Föld körüli pályára juttatására lesz alkalmas, legfeljebb egy héten át tartó repülésre. Hamarosan az indiai GSLV (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle) hordozórakéta legújabb, most fejlesztés alatt álló Mk.3 változatával végzik majd az első próbaindítást - természetesen még utasok (emberek és állatok) nélkül.
Hirdetés

A GSLV Mk.3 akár 10 tonna hasznos tömeg alacsony pályára való juttatására is alkalmas lesz. Az első startra már idén május-június környékén sor kerülhet Sriharikotából. Az ISRO annak ellenére határozott a tesztrepülés végrehajtása mellett, hogy az indiai emberes űrrepülési program költségvetési finanszírozásának jövője pillanatnyilag bizonytalan. A folytatáshoz szükséges összeg mintegy 2,5 milliárd dollár lenne. A szakemberek szerint a támogatás megítélését követően 7 év elteltével kerülhetne sor az első indiai űrrepülésre. (2006-ban, amikor mi magunk is először írtunk az indiai emberes űrtervekről, hasonló időtávon tartották megvalósíthatónak a programot, de a szükséges pénz azóta sem állt rendelkezésre.)

Eddig még csak a Szovjetunió (Oroszország), az Amerikai Egyesült Államok és Kína volt képes embereket utaztatni a világűrbe saját építésű űrhajóval és hordozórakétával. A szovjet/orosz, illetve amerikai űreszközökön ugyanakkor sok más állam polgára is eljutott már a Föld körüli térségbe, így indiai is. Rakesh Sharma (Szojuz T-11-Szaljut-7, 1984) az oroszokkal együttműködésben járt a világűrben.

Frey Sándor
Az indiai űrkapszula prototípusának bemutatása Újdelhiben, február 14-én. (Kép: Hindustan Aeronautics Ltd.)
(Kép: Space News)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - India, űrkabin, űrkutatás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-03-08 01:21:05
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü