Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) fog szolgálatot teljesíteni egy japán cégek által kifejlesztett, emberekkel való társalgásra képes apró humanoid robot. - Csillagászat magazin
részletek »

Beszélő robotot küld az űrbe Japán

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Beszélő robotot küld az űrbe Japán
Beszélő robotot küld az űrbe Japán
A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) fog szolgálatot teljesíteni egy japán cégek által kifejlesztett, emberekkel való társalgásra képes apró humanoid robot.
A remény és a robot szavak után Kirobo névre keresztelt, 34 centiméter magas és egy kilogramm súlyú szerkezet augusztusban érkezik az ISS fedélzetére, ahol az űrállomás japán lakóit fogja szóval tartani egy kísérlet keretein belül.

A szerkezetet kifejlesztő Toyota, a Tokiói Egyetem és robotikai cégek reményei szerint a Kirobóhoz hasonló beszélő robotok a jövőben az asztronauták segítségére lehetnek az űrben. Maga Kirobo is valami hasonlóra vágyik, arra kérdésre, hogy mi az álma, ugyanis azt felelte: "Olyan jövőt szeretnék teremteni, amelyben az emberek és a robotok együtt élhetnek és jól ki tudnak jönni egymással."
Hirdetés

"Ez egy kis lépés nekem, de egy hatalmas ugrás a robotoknak" - közölte a robot a Holdra elsőként lépő Neil Armstrong űrhajós híres szavaira utalva.

Ugyanakkor Kirobo első, a Dentsu japán reklámcég által szervezett küldetése nemcsak a tudományról, hanem a PR-ról is szól. "Oroszország volt az első nemzet az űrben, az Egyesült Államok volt az első a Holdon, azt akarjuk, hogy Japán legyen az első, amely emberekkel kommunikálni képest robotűrhajóst bocsát fel" - közölte Nisidzsima Joricsika projektmenedzser.

Kirobo az űrhajósokkal való beszélgetés mellett a Földön maradtakról sem feledkezik meg: a robot a tervek szerint tanórákat fog tartani japán kisiskolásoknak az ISS fedélzetéről.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Japán, beszélő robot, világűr, Nemzetközi Űrállomás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-06-28 09:18:18
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü