Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az európai hullámdetektor, a Virgo is csatlakozik az amerikai LIGO (két különálló, de egy lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló obszervatóriumként működő létesítmény) második megfigyelési - Csillagászat magazin
részletek »

Csatlakozik a gravitációs hullámok amerikai megfigyeléséhez a Virgo

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Csatlakozik a gravitációs hullámok amerikai megfigyeléséhez a Virgo
Csatlakozik a gravitációs hullámok amerikai megfigyeléséhez a Virgo
Az európai hullámdetektor, a Virgo is csatlakozik az amerikai LIGO (két különálló, de egy lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló obszervatóriumként működő létesítmény) második megfigyelési időszakaszához augusztus elsejével – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpont az MTI-vel kedden.
Vasúth Mátyás, a kutatóközpont magyar Virgo csoportjának vezetője szerint a csatlakozással egy olyan világméretű detektorhálózat jött létre, amelynek segítségével a gravitációs hullámjelek égi pozíciójának meghatározása jóval pontosabb lehet.

A lépés egy több éves fejlesztési program eredménye, amelynek fő célja az európai detektor érzékenységének növelése volt. A Virgo érzékenysége most jelentősen meghaladja a felújítás kezdete előtti, 2011-es szintet, azonban még így sem éri el az amerikai társdetektorok érzékenységét.
Hirdetés

A hullámdetektorok második megfigyelési időszaka november 20-án kezdődött és augusztus 25-én ér véget. Ebben az időszakban harmadszor észleltek feketelyuk-párok nagyenergiájú összeolvadásából származó gravitációs hullámokat. A GW170104 elnevezésű összeolvadást január 4-én észleltek és június 1-jén jelentett be a LIGO és a Virgo. A közös adatkiértékelés még tart, miközben folyamatosan bővülnek a most először egyszerre három detektorból származó mérési adatok is.A megfigyelési időszak lezárulása után a tervek szerint tovább növelik a Virgo érzékenységét. Több kulcsfontosságú fejlesztést is el fognak végezni, például a detektor tükreit a jelenlegi fémhuzalok helyett szilícium-dioxidból készített vékony és erős üvegszálakra függesztik fel. 2018 tavaszán egy új üzembe helyezési szakasz indul azzal a céllal, hogy egy jóval érzékenyebb detektorral vághassanak neki a 2018 őszén induló harmadik megfigyelési időszaknak.
A most zajló megfigyelési szakasz lezárulása után Vasúth Mátyás szerint egy-két hónapig is eltarthat a mérési adatok kiértékelése, számításokat kell végezni, hogy meghatározzák az esetleges érzékelt források jellemzőit, például távolságát, valamint tömegét és méretét - olvasható az MTI-nek eljutatott tájékoztatásban.

A Virgo együttműködésben 20 európai kutatócsoport több mint 280 fizikusa és mérnöke vesz részt. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Gravitációfizikai Kutatócsoportja 2010-től tagja az együttműködésnek, amelynek munkájához számítástechnikai eljárások, algoritmusok, valamint hullámforma-jóslatok fejlesztésével járulnak hozzá, valamint részt vesznek továbbá az összeolvadó, nagy tömegű csillagok jeleinek keresésében és az eredményeket ellenőrző csoport munkájában is.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Virgo, gravitáció, hullámok
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2017-08-02 14:31:50
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü