Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Egy csillag születését kapta lencsevégre \"valós időben\" egy nemzetközi kutatócsoport, amely az Új-Mexikóban működő, nagyon nagy rádiótávcső-rendszer, a VLA segítségével 18 év különbséggel készített - Csillagászat magazin
részletek »

Csillag születését kapták lencsevégre valós időben

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Csillag születését kapták lencsevégre valós időben
Csillag születését kapták lencsevégre valós időben
Egy csillag születését kapta lencsevégre "valós időben" egy nemzetközi kutatócsoport, amely az Új-Mexikóban működő, nagyon nagy rádiótávcső-rendszer, a VLA segítségével 18 év különbséggel készített két felvételt hasonlította össze.
A kutatásról a Science legújabb számában jelent meg tanulmány.

A Földtől 4200 fényévnyire lévő W75N(B)-VLA2 jelű csillagról, amely 300-szor fényesebb, mint a Nap, 1996-ban készítettek felvételeket, majd 2014-ben ismét lefotózták - olvasható a PhysOrg hírportálon.

Mint a kutatásokat irányító Carlos Carrasco-Gonzales, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem csillagásza hangsúlyozta, a két felvételsorozat között drámai a különbség. Míg 1996-ban a születő nap által kilövellt forró ionizált gázok kompakt tömege látható, a tavalyi felvételeken már a csillagszél megnyúlt áramlata figyelhető meg.
Hirdetés

A feltételezések szerint a csillag sűrű gáznemű környezetben születik, és egy fánk alakú porgyűrű veszi körül. Időről időre a születő nap forró, ionizált gázokat lövell ki. Kezdetben a csillagszél minden irányban egyformán terjed, és kerek burkot alkot a fiatal égitest körül. Később a csillagszél eléri a porgyűrűt, amely lelassítja az ionizált gázokat. A továbbiakban a gyűrű tengelye mentén terjednek a gázok, ahol a kisebb ellenállás miatt gyorsabban tudnak "haladni". Ezzel magyarázható az áramlat megnyúlt alakja.

"Egyedülálló lehetőség adódik, hogy a következő néhány évben megfigyeljük, milyen átalakulásokon megy át egy nagyon fiatal csillag élete legkorábbi szakaszaiban" - magyarázta Carlos Carrasco-Gonzalez.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - csillag születés, rádiótávcső, kutatás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-04-03 18:25:16
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü