Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Csillagászati és űrkutatási hetek kezdődtek Vas megyében: az események október 8. és 19. között Szombathelyen, Kőszegen, Celldömölkön és Szentgotthárdon zajlanak - tájékoztatták az MTI-t hét - Csillagászat magazin
részletek »

Csillagászati és űrkutatási hetek kezdődtek Vas megyében

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Csillagászati és űrkutatási hetek kezdődtek Vas megyében
Csillagászati és űrkutatási hetek kezdődtek Vas megyében
Csillagászati és űrkutatási hetek kezdődtek Vas megyében: az események október 8. és 19. között Szombathelyen, Kőszegen, Celldömölkön és Szentgotthárdon zajlanak - tájékoztatták az MTI-t hétfőn a szervezők.
Mitre Zoltán elmondta, hogy a Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) Savaria Egyetemi Központjával és az egyetem Természettudományi Karával közösen rendezi a Vas megyében 33 éves múltra visszatekintő csillagászati és űrkutatási heteket.

Október 15-én az egyetemi központ nagyelőadójában az idén augusztusban elhunyt amerikai űrhajósról, Neil Armstrongról emlékeznek meg, aki az első emberként lépett a Holdra - mondta.

A megemlékezést követően a Föld-típusú bolygók keresésével, az exobolygó-kutatás legújabb eredményeivel ismerteti meg hallgatóságát Kiss József csillagász - fűzte hozzá Mitre Zoltán.

Ezt követően az egyetem könyvtárában és nagyelőadójában három napon át több tudományos igényű előadás is elhangzik egyebek között a naptevékenység földi hatásairól, a Mars éghajlatának alakulásáról és a Hold anyagáról.
Hirdetés

Október 9-én a szombathelyi Gyermekek Házában egy középiskolai diák, aki fiatal kora ellenére rendes tagja a Gothard Amatőrcsillagászati Egyesületnek, az Univerzumot alkotó csillagrendszerekről tart ismeretterjesztő előadást.

Kőszegen a városi könyvtárban október 10-én Unger Zoltán geofizikus a Hold anyagáról, Szentgotthárdon Mitre Zoltán egyesületi titkár a különös napfogyatkozásokról, október 11-én Celldömölkön a Kemenesaljai Művelődési Központban a piramisok építésének titkáról és az úgynevezett Orion-rejtélyről tart előadást.

A Csillagászati és Űrkutatási Hetek részeként az NYME csillagvizsgálójában október 17. és 19. között távcsöves megfigyelésekre várják az érdeklődőket. Október 17-én délután egy új speciális naptávcsővel végezhetnek megfigyeléseket, október 18-án és 19-én este pedig - ha előző nap a felhők vagy eső miatt esetleg nem sikerült - a Holdat és a csillagokat kémlelhetik a résztvevők.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Csillagászat, űrkutatás, Szombathely, Kőszeg, Celldömölk és Szentgotthárd
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-10-09 09:00:05
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü