Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Csillagok fényét alakították át amerikai kutatók dallammá egy alternatív reggae-együttes számára. - Csillagászat magazin
részletek »

Dallammá alakították át a csillagok fényét amerikai kutatók

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Dallammá alakították át a csillagok fényét amerikai kutatók
Dallammá alakították át a csillagok fényét amerikai kutatók
Csillagok fényét alakították át amerikai kutatók dallammá egy alternatív reggae-együttes számára.
A Georgiai Egyetem szonifikációs laboratóriuma az amerikai bolygóvadász űrteleszkóp, a Kepler adatait használta fel. A 2009 márciusában felbocsátott műhold több mint 150 ezer csillagot figyel folyamatosan, fényükben regisztrálva a parányi elhalványulásokat, amelyeket a távoli napok körül keringő bolygók okoznak. Eddig az űrteleszkóp 2300 jelöltet fedezett fel, amelyek túlnyomó többségéről a szakemberek meggyőződése szerint bebizonyosodik, hogy bolygó - olvasható a Space.com (http://www.space.com) űrkutatási hírportálon.

"A szonifikációs laboratórium rendkívül sok felkérést kap arra, hogy hanggá alakítson tudományos eredményeket, ám az Echo Movement együttes kívánsága, amely egyik dalukba a +szférák zenéjét+ akarja beépíteni, valóban egyedülálló" - hangsúlyozta az interdiszciplináris kutatócsoportot irányító Bruce Walker professzor. Hozzátette: nem túl gyakran kapnak lehetőséget, hogy segítsenek egy égi csillagnak a zeneszerzésben.

Mint kifejtette, lehetséges módosítani a hangmagasságot, a tempót, a ritmust, az Echo Movement együttes viszont az adatokhoz "hű", kész dallamot akart.
Hirdetés

Az instrukciók alapján a kutatók a Kepler megfigyelései közül válogattak. Választásuk elsőként egy kettős csillagrendszerre, a Kepler 4665989-re esett, amelynek tagjai rendszeres időközben elhalványulnak és kifényesednek, ahogy a rendszer napjai egymás körül keringenek. Az adatokat a szonifikációs laboratórium által kidolgozott szoftver, a Sonification Sandbox segítségével alakították át, amiből az együttes egy négyeshangzatot komponált.

A kutatók ezután egy másik kettőscsillag, a Kepler 10291683 katalógusjelű rendszer adatait használták fel, hogy tremolóeffektust adjanak hozzá a kompozícióhoz, ennek köszönhetően természetesebbé vált a hang. Végül megszületett a 6 másodperces dallam, amely beépül az együttes szeptemberben bemutatandó új dalába.

A Georgiai Egyetem tudósai az eredményekről a nemzetközi szonifikációs konferencián (ICAD, International Conference on Auditory Display) számolnak be, amelyet június 18. és 21. között tartanak Atlantában.

A szonifikáció egy viszonylag új terület, amely azt vizsgálja, hogyan lehet bizonyos struktúrákat, illetve azok változásait hanggá alakítani.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Csillagok, fény, dallam, kutatók
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-06-13 18:14:00
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü