Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A jellemzően 5000 m feletti magasságban kialakuló pehelyfelhőket űreszközökkel is vizsgálják. - Csillagászat magazin
részletek »

Egy szelet cirrus

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Egy szelet cirrus
Egy szelet cirrus
A jellemzően 5000 m feletti magasságban kialakuló pehelyfelhőket űreszközökkel is vizsgálják.
A cirrus, amelynek több fajtája is létezik, apró jégkristályokból áll. A kristályok egymástól viszonylag távol helyezkednek el, így ez a felhőtípus meglehetősen átlátszó. Ennek ellenére a cirrusfelhők lényeges szerepet játszanak a klíma alakításában - a feltételezések szerint összességében melegítik a légkört. Hogy pontosan mennyire, annak kiderítésében a műholdas adatok is segíthetik a kutatókat.

Az alábbi képet a NASA Terra földmegfigyelő műholdjának MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) berendezésével készítették 2015. április 2-án, a Csendes-óceán déli része fölött. A kép a természetes színeket adja vissza. A cirruszfelhők azok a szálas szerkezetű, függőleges sávok, amelyek a kép középső részét uralják.

A vízszintes piros vonallal jelölt szakasz felett a felvétel készítését megelőző órákban haladt át a Nemzetközi Űrállomás (ISS), amelynek külső részére idén év elején került fel és a japán Kibo kutatómodulon már működik az amrikai CATS (Cloud-Aerosol Transport System) nevű berendezés. Az űrállomás kis hajlásszögű pályájáról a trópusi és közepes földrajzi szélességű területek fölött gyűjtött légköri adatok jól kiegészítik a poláris pályáról végzett műholdas méréseket. Ezek azok a vidékek is, ahol cirrusfelhők a legelterjedtebbek.

A CATS a lidar elvén működik: három hullámhosszon (355, 532 és 1064 nm) lézerimpulzusokat küld le az ISS-ről, és detektálja a visszavert jeleket. Ezek alapján egyfajta keresztmetszetet tud készíteni az alatta levő felhőzetről. Információt ad a por, a füst részecskéinek, az aeroszoloknak a helyzetéről és összetételéről a légkörben, illetve a felhőrétegek magasságáról és vastagságáról gyűjt adatokat.
Hirdetés

A műholdfelvétel alatti grafikonon a sötétebb piros szín olyan vastagabb (átlátszatlanabb) felhőket jelez, ahonnan erősebben verődnek vissza a lézerimpulzusok. Az egész szakaszon végig, de különösen a grafikon és a kép jobb oldalán jól kirajzolódnak így az alacsony gomolyfehők (cumulus). A 10-13 km közötti magasságban húzódó cirrusfelhők másmilyenek. A CATS adatok egy meglehetősen összetett, többrétegű struktúrát rajzolnak ki, holott a légköri modellekben - jobb híján - általában egyszerűbb rétegzettségű felhőzettel számolnak. Az ittenihez hasonló profilok segítik a kutatókat a felhőzet függőleges rétegzettségének jobb megértésében, pontosabb modellek megalkotásában.

Frey Sándor
(Kép: NASA EO / Jesse Allen / CATS team / John Yorks / Matthew McGill) (Kép: NASA EO / Jesse Allen / CATS team / John Yorks / Matthew McGill)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - cirrus, pehelyfelhők, űreszköz, vizsgálat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-08-20 18:55:59
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü