Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Oroszország több településén emlékeztek vasárnap, születésének 80. évfordulóján Jurij Gagarinra, aki Szaratovban töltötte fiatalságát, ipari technikumi éveit - Csillagászat magazin
részletek »

Egykori fiatalsága helyszínén is megemlékeztek Gagarinról

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Egykori fiatalsága helyszínén is megemlékeztek Gagarinról
Egykori fiatalsága helyszínén is megemlékeztek Gagarinról
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Oroszország több településén emlékeztek vasárnap, születésének 80. évfordulóján Jurij Gagarinra, aki Szaratovban töltötte fiatalságát, ipari technikumi éveit és ott tanult meg repülőgépet vezetni. A Moszkvától délkeletre fekvő Volga-menti nagyvárosban 25 ezer ember vett részt a szabadtéri ünnepen.
Jurij Gagarin Szaratovban tette meg az első lépéseit az űrrepülés felé. A repülősklubból a hadseregbe lépett és vált vadászpilótává, ahogy erről a Rosszija Kultúra nevű orosz állami televíziós csatornán vetített dokumentumfilmben megemlékeztek. A Pervij Kanal tévécsatorna egy 2013-ban készült televíziós életrajzi filmet vetített Gagarinról születésének 80. évfordulóján.

A világ első űrhajósának repüléséről egy szemtanú emlékezett Szaratovban az egyik orosz hírügynökségnek.
Hirdetés

"Elvileg tudtuk, hogy műszakilag minden készen áll, mégis feszültek voltunk. Hiszen addig a napig (1961. április 12-ig) annyi kudarc történt az űrben: ebek pusztultak el, műszaki balesetek voltak. Amikor azonban egy héttel a fellövés előtt megjöttek az űrhajósjelöltek (a bajkonuri űrkikötőbe), hogy megismerjék az állomást, nem láttam félelmet a szemükben. Csak vidámságot és kíváncsiságot" - emlékezett vissza Jurij Gagarin 80. születésnapján az első űrhajós repülésének előzményeire Vlagyimir Luzicskin, a bajkonuri űrkikötő egykori munkatársa.

A szakember elmesélte, hogy az űrhajósjelöltek első csapatából két emberre emlékszik a legjobban: Pavel Popovicsra, aki a legnagyobb mókamester volt, és German Tyitovra, aki a legkomolyabb és a legcsendesebb volt közöttük. "Gagarin olyan volt, mint a többiek: vidám, vékonyka, alacsony termetű. Azt, hogy éppen ő fog repülni, csak 24 órával a start előtt tudtuk meg. Mindenki rettenetesen izgult, de amikor Jura (Gagarin) kimondta azt a történelmi szót, hogy: gyerünk!, nyugalom szállt ránk és megértettük, hogy minden rendben lesz" - idézte fel Luzicskin.

Gagarin 1961. április 12-én a Vosztok-1 típusú egyszemélyes űrhajóval moszkvai idő szerint 9 óra 7 perckor startolt Bajkonurból, s 1 óra 48 perc alatt megkerülte a Földet.

Szaratovban a volt ipari technikum és a helyi állami egyetem is a tragikusan korán elhunyt orosz nemzeti hős, Jurij Gagarin nevét viseli.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Jurij Gagarin, megemlékezés, első űrhajós
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-03-10 09:50:13
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü