Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Először készült időjárás-jelentés egy barna törpére vonatkozóan: csillagászok szerint a Földhöz legközelebbi félresikeredett csillagok felszínén villámlásokkal és hurrikánokkal tarkított olv - Csillagászat magazin
részletek »

Először sikerült feltérképezni a barna törpék időjárását

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Először sikerült feltérképezni a barna törpék időjárását
Először sikerült feltérképezni a barna törpék időjárását
Fantáziarajz egy barna törpéről
Először készült időjárás-jelentés egy barna törpére vonatkozóan: csillagászok szerint a Földhöz legközelebbi "félresikeredett csillagok" felszínén villámlásokkal és hurrikánokkal tarkított olvadt vas esőre és forró homok "havazásra" kell számítani.
Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) Spitzer infravörös űrtávcsövének köszönhető eredményeket az Amerikai Csillagászati Társaság Washingtonban megrendezett 223. találkozóján ismertették. Ez a valaha készült legrészletesebb időjárás-jelentés, amely egy Naprendszerünkön kívüli világra vonatkozik.

A barna törpék ugyanazon sűrű por- és gázfelhőkből képződnek, mint a csillagok és a bolygók. Ám míg ugyanabban az "inkubátorban" növekednek, a barna törpéket "félresikeredett csillagoknak" is nevezik, mivel tömegük jóval kisebb, mint a forróbb és fényesebb napoké. A kisebb tömeg miatt viszont magjuk hőmérséklete nem elég magas a hidrogént héliummá égető termonukleáris reakció beindításához, e nélkül az energiaforrás nélkül pedig a barna törpék hidegebb és kevésbé fényes objektumok, mint a csillagok.
Hirdetés

A szakemberek forró és ellenséges helyekként ismerik ezeket az űrobjektumokat, ám amikor 44 különböző barna törpére irányították a Spitzer űrtávcsövet, legnagyobb meglepetésükre a vizsgált törpék majdnem felénél az időjárás egyértelmű bizonyítékait fedezték fel - megjósolhatatlan mintájú dinamikus viharrendszereket.

"A barna törpéken tomboló viharok rendkívül erősek és változékonyak. Ez időjárás és nem éghajlat" - mondta Aren Heinze, a New York állambeli Stony Brook Egyetem munkatársa. - Az eső túl forró ahhoz, hogy víz legyen, ezért valószínűleg olvadt vasról, vagy szilikátokról van szó."

Az eredmények olyan "időjárási szabályosságra" utaló bizonyítékokat mutattak, amely időjárás-jelentések elkészítését teszik lehetővé. "Reményeink szerint idővel az exobolygók időjárást is feltérképezhetjük, és talán ott is találunk szabályosságokat" - idézte a szakembert a BBC News.

A kutatócsoport a Földhöz legközelebbi - 6,5 fényév távolságba lévő - barna törpe párnak otthont adó kettős rendszert - Luhman 16AB - választotta ki alaposabb elemzésre. A szakemberek űrtávcsöve 160-640 kilométer per órás, hurrikán-erejű szeleket, az 1227 Celsius-fokot is elérő hőmérsékletet, és a barna törpék felszínének mintegy 50 százalékát elfedő felhőket észlelt.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy néhány barna törpe jóval lassabban forog, mint az eddig vélték a szakemberek.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - barna törpe, csillag, időjárás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-01-09 08:02:39
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü