Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az Apollo-program fő célja az volt, hogy embert juttassanak a Holdra. Mivel a Szovjetek juttattak először embert a világűrbe, ezért USA ezzel a küldetéssel \"vágott vissza\". Az első ember, ak - Csillagászat magazin
részletek »

Ember a Holdon - az Apollo-program

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Ember a Holdon - az Apollo-program
Ember a Holdon - az Apollo-program
Buzz Aldrin lábnyoma a Holdon (Apollo–11)
Az Apollo-program fő célja az volt, hogy embert juttassanak a Holdra. Mivel a Szovjetek juttattak először embert a világűrbe, ezért USA ezzel a küldetéssel "vágott vissza". Az első ember, aki a Hold felszínére lépett, Neil Armstrong volt.

A programot 1961. május 25-én John F. Kennedy elnök jelentette be, a beszédében azt ígérte, hogy az évtized végére embert juttatnak a Holdra. A célt 1969. július 21-én, az Apollo-11 űrhajósainak sikerült teljesítenie, ezen a napon lépett a Hold felszínére Neil Armstrong és Buzz Aldrin.

Őket még további 5 űrhajópáros követte, így hat sikeres holdra-szállást teljesítettek a NASA űrhajósai. Az Apollo küldetések során rengeteg kőzetmintát hoztak a Földre, melyeket a mai napig vizsgálnak a tudósok, illetve egy része a gyűjtőknél van.
Hirdetés

A küldetések során elhelyeztek egy tükört is a Hold felszínén, melyet ugyan a 70-es években még semmire nem tudtak használni, de feltételezték a tudósok, hogy egy napon majd lézerfény segítségével meg tudjuk mérni ez által a kísérőnk pontos távolságát. Ma ennek a használatával milliméteres pontosságúak a lézeres méréseink a Hold távolságát illetően.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Hold, apollo, program, küldetés, Neil Armstrong
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-04-13 14:37:08
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü