Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Röntgen-űrobszervatórium és gravitációshullám-detektor készül majd az ESA újabb két nagy űrprogramja keretében. Indulásuk 2028-ra és 2034-re várható. - Csillagászat magazin
részletek »

Európai űrcsillagászati tervek a 2030-as évtizedig

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Európai űrcsillagászati tervek a 2030-as évtizedig
Európai űrcsillagászati tervek a 2030-as évtizedig
Röntgen-űrobszervatórium és gravitációshullám-detektor készül majd az ESA újabb két nagy űrprogramja keretében. Indulásuk 2028-ra és 2034-re várható.
A kijelölt dátumok még elég messzinek tűnnek, de az Európai Űrügynökség (ESA) illetékesei már most meghozták a döntést, hogy elegendő idő legyen a megfelelő űreszközök megtervezéséhez és elkészítéséhez. Mindkét kiválasztott téma - a forró, nagyenergiájú sugárzást kibocsátó égitestek vizsgálata és a gravitációs hullámok kimutatása - az asztrofizika és a kozmológiai legaktuálisabb kérdései közé tartozik. Így nem meglepő, hogy az ESA következő két, ún. nagy (angolul large, azaz rövidítve L kategóriájú) tudományos küldetését ezek a témák "vitték el".

Az ESA Cosmic Vision programjában tavaly választották ki megvalósításra az első ilyen L kategóriájú (L1) űrprogramot. Ez nem más, mint a Jupitert és jeges holdjait kutató JUICE (Jupiter Icy moons Explorer), amelynek az előkészületei - benne magyar részvétellel - azóta már javában zajlanak. A JUICE 2022-ben indulna és 2030-ban érkezne a Jupiterhez. Már a tavalyi fordulóban a "döntőbe" került, de végül nem kapott támogatást a nagyenergiás asztrofizikai vizsgálatokra tervezett ATHENA (Advanced Telescope for High-Energy Astrophysics és a gravitációs hullámok kutatására szánt NGO (New Gravitational wave Observatory). Most a hozzájuk kötődő két koncepció is zöld utat kapott.
Hirdetés

Az JUICE után következő, vagyis L2 jelű küldetés lesz a röntgencsillagászati űrobszervatórium. Várható indítási éve 2028. A két alapvető kérdés, amire a kutatók választ keresnek vele: hogyan és miért állt össze az anyag az univerzumban a ma megfigyelhető galaxisokba és galaxishalmazokba, és hogyan növekednek a galaxisok magjában található szupernagy tömegű fekete lyukak, illetve milyen hatással vannak a környezetükre.

A 2034-re tervezett L3 program az Einstein-féle általános relativitáselmélet által megjósolt gravitációs hullámokat, a téridő görbületének apró, hullámszerű változásait szeretné vizsgálni. Számos közvetett bizonyítékunk van már a gravitációs hullámok létezésére, de közvetlen kimutatásuk egyelőre még várat magára. A világegyetem legígéretesebb gravitációshullám-forrásai nagy sebességgel mozgó, igen nagy tömegű égitestek, például összeolvadás előtt álló, egymás körül keringő fekete lyukak lehetnek. A gravitációs hullámok kutatása a jövőben egy teljesen új, az elektromágneses hullámoktól független módot adhat a világegyetem kutatására.

A Cosmic Vision L osztályú programjaira szóló, idén márciusban megjelent felhívásra az ESA összesen harminckét javaslatot kapott. Ezekből választották ki a mostani két témát. Itt egyelőre még nem konkrét űreszközökről van szó. Az L2 koncepció (röntgentartományban működő új generációs űrteleszkóp) részletes kidolgozására hamarosan, 2014 elején nyílik meg a pályázati lehetőség. Később az L3 (gravitációshullám-detektor) esetén hasonló eljárást követnek. Most, hogy a fő tudományos célokat kijelölték, a megvalósításhoz szükséges új technológiák kifejlesztésén lesz a hangsúly Európában.

Frey Sándor
Egy aktív galaxismag, amely többek közt erős röntgensugárzást is kibocsát. A központi szupernagy tömegű fekete lyuk a környezetéből anyagot fog be. Ennek egy része két átellenes irányú, gyors anyagsugárban hagyja el a galaxis központját (a rajzon narancsvörös színben). A galaxismag körül alacsonyabb sebességű, szélesebb nyílásszögű kifúvások is vannak (kékesszürke). (Fantáziakép: ESA / AOES Medialab)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Európa, űrcsillagászati tervek, 2030
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-01-27 07:31:00
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü