Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: A magyar szellemi termékeknek jelen kell lenniük az orosz és nemzetközi űrkutatásban - mondta az MTI-nek az orosz fővárosban Farkas Bertalan magyar - Csillagászat magazin
részletek »

Farkas Bertalan: a magyar szellemi termékeknek is jelen kell lenniük az űrkutatásban

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Farkas Bertalan: a magyar szellemi termékeknek is jelen kell lenniük az űrkutatásban
Farkas Bertalan: a magyar szellemi termékeknek is jelen kell lenniük az űrkutatásban
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: A magyar szellemi termékeknek jelen kell lenniük az orosz és nemzetközi űrkutatásban - mondta az MTI-nek az orosz fővárosban Farkas Bertalan magyar űrhajós, űrkutató.
A külgazdasági és külügyminiszter tanácsadójának felkért nyugalmazott dandártábornokot a tavaly februárban elhunyt Valerij Kubaszov egykori szovjet űrhajósról szóló megemlékezésre hívták meg Moszkvába. A csütörtöki rendezvényen a magyar űrhajós elmondta, több orosz partnerrel folytatott megbeszélést a lehetséges együttműködésről, és szombaton ellátogat a Jurij Gagarinról elnevezett csillagvárosi űrhajóskiképző központba is.

Az intézmény új parancsnokával, Jurij Loncsakovval jól ismerik egymást - tette hozzá Farkas Bertalan. Kijelentette, azon kell dolgozni, hogy több legyen a magyar hozzáadott érték az orosz űrkutatásban. "Az űrkutatás nemzetközi tudomány, nem lehet félretenni. Mindenki, aki bekerült, örül, hogy részt vehet benne" - hangsúlyozta. Több országban felelős szakemberekkel, döntéshozókkal, miniszterekkel beszélt erről, akik elmondták, hogy ha már benn van az űrkutatásban, akkor fontos, hogy hozzá tudjanak tenni valamit, s megmaradjanak az együttműködés keretében. A magyar szellemi termékeket pedig becsülik az űrkutatás piacán - emelte ki.
Hirdetés

Farkas Bertalan hangsúlyozta, hogy a Kubaszovról tartott megemlékezésen összegyűltek a szovjet-orosz űrhajózás kiválóságai, így Alekszej Leonov, aki Valerij Kubaszovval együtt alkotta a szovjet legénységet a 1975-ös Szojuz-Apolló repülésen, Alekszej Jeliszejev és a náluk jóval fiatalabb orosz szakemberek, akik a nagy szabású űrkutatási programban komoly szerepet töltenek be. Közöttük volt Anatolij Gerascsenkó, a Moszkvai Repülési Intézet (MAI - egyetemi rangú nemzeti intézmény) rektora is. A MAI 21 űrhajóst adott a szovjet-orosz űrhajózásnak, közöttük Valerij Kubaszovot.

Az első és máig egyetlen magyar űrhajós sajnálattal jegyezte meg, hogy a fiatalok közül talán már sokan nem tudják, hogy volt egy Interkozmosz nevű program, amelynek keretében ő is feljutott a világűrbe. 1980. május 26-án Valerij Kubaszovval indult Bajkonurból a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén, és 8 napot töltött a Szaljut űrállomáson. A Szojuz-35-tel tért vissza a Földre a kazahsztáni Dzsezgazkannál 1980. június 3-án.

Az orosz központi űrhajózási múzeumban külön programot is szerveztek az első magyar űrhajósnak. Találkozott és előadást tartott pénteken az űrhajózás iránt érdeklődőknek.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Farkas Bertalan, űrkutatás, magyar űrhajós
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-01-24 12:52:41
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü