Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Fekete lyuk az univerzum egyik legvitatottabb és legfélelmetesebb égitestje. A gravitációs mezeje olyan erős, hogy még a fény sem szabadul ki belőle. - Csillagászat magazin
részletek »

Fekete lyuk, amelyből még a fény sem szabadul ki

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Fekete lyuk, amelyből még a fény sem szabadul ki
Fekete lyuk, amelyből még a fény sem szabadul ki
Fantáziarajz a fekete lyuk körüli forró plazmából álló akkréciós korongról
A Fekete lyuk az univerzum egyik legvitatottabb és legfélelmetesebb égitestje. A gravitációs mezeje olyan erős, hogy még a fény sem szabadul ki belőle.
A fekete lyuk egy olyan égitest, melynél a szökési sebesség eléri vagy meghaladja a fénysebesség értékét. Ezen égitesttípus létezését Einstein relativitás elmélete jósolta meg. Az általánosan elfogadott elmélet alapján a fekete lyukak nagy tömegű csillagok robbanásakor keletkeznek. A legkisebb ismert tömegű fekete lyuk mintegy 3,8 naptömegű.

A fekete lyukak létezését sikerült megfigyelésekkel is alá támasztani (például a Chandra űrtávcsővel). A lyuk elnevezés alatt nem hagyományos értelemben vett lyukat értünk, hanem a világűr egy olyan részét, ami mindent - még a fényt is - elnyel, és amiből semmi sem jön ki.

Stephen Hawking 1974-ben kimutatta azt, hogy a fekete lyukak környezetében - annak a tömegének rovására - a részecskék keletkezhetnek, tehát az energia átalakul anyaggá. Ez a folyamat annál intenzívebb, minél kisebb a fekete lyuk tömege. Ennek a folyamatnak a végén a lyuk robbanásszerű hevességgel eltűnik, ez azonban olyan sok év múlva fog bekövetkezni, hogy még nem történt ilyen esemény az univerzumban.
Hirdetés
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - fekete lyuk, relativitás elmélet, csillag, robbanás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-04-12 18:42:41
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü