Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fekete özvegy pulzárrendszert, haldokló társa körül szélsebesen forgó ultrasűrű csillagot fedeztek fel német asztrofizikusok, akik kutatásaikról a Science legújabb számában tették közzé - Csillagászat magazin
részletek »

Fekete özvegy pulzárrendszert fedeztek fel

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Fekete özvegy pulzárrendszert fedeztek fel
Fekete özvegy pulzárrendszert fedeztek fel
Fekete özvegy" pulzárrendszert, haldokló társa körül szélsebesen forgó ultrasűrű csillagot fedeztek fel német asztrofizikusok, akik kutatásaikról a Science legújabb számában tették közzé tanulmányukat.
A hannoveri Max Planck gravitációs-fizikai kutatóintézet tudósai Holger Pletsch irányításával a Fermi gammasugár űrteleszkóp adatait elemezték, amelyeket 2008-as felbocsátása óta gyűjtött össze az amerikai csillagászati műhold. Így fedezték fel a Kentaur (Centaurus) csillagképben lévő gammasugárforrást - olvasható a Space.com
(http://www.space.com/18218-fastest-orbiting-pulsar-neutron-star.html) űrkutatási hírportálon.

A pulzár gyorsan forgó neutroncsillag, amely erős mágneses térrel rendelkezik. Főleg szupernóva-robbanások után jön létre, de olyan fehér törpe csillagokból is kialakulhat, amelyek elég sok anyagot gyűjtenek össze környezetükből, hogy bekövetkezzen a gravitációs összeomlás. A neutroncsillagok nagy mennyiségű szabad neutront tartalmazó maradványcsillagok.
Hirdetés

A PSR J1311-3430 katalógusjelű pulzár egy ultrasűrű csillag, amely másodpercenként 390 fordulatot tesz és 93 percenként kerüli meg társát. A német kutatók mérései szerint a rendszer másik tagjának átmérője mindössze 88 ezer kilométer, vagyis kisebb, mint a Jupiter. A fura objektum ugyanakkor minimum nyolcszor masszívabb, mint Naprendszerünk óriásbolygója, ily módon a csillagtárs hihetetlenül sűrű, harmincszor tömörebb a Napnál.

A két objektumot mindössze 520 ezer kilométer választja el egymástól, ez a Föld és a Hold közötti távolság 1,4-szerese. Ily módon a két égitest az egymáshoz legkisebb távolságra lévő ismert bináris rendszert alkotja. A PSR J1311-3430 által kibocsátott intenzív sugárzás párologtatja közeli társának külső rétegeit, ez előbb vagy utóbb a kisebb csillag végzetét jelenti. Ily módon egy "fekete özvegy" pulzárról van szó, amely, mint bizonyos pókfajta nőstényei, megöli társát.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Pulzár, fekete-özvegy, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-10-27 08:39:48
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü